Riječki Islamski centar očarao vjernike

rijecka dyamija

RIJEKA – ‘Vjerujem da će naš Islamski centar Rijeka biti mjesto molitve i okupljanja deset tisuća građana islamske vjeroispovijesti u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji zbog svoje iznimne arhitektonske, građevinske i kulturne vrijednosti te biti na ponos ne samo muslimanima, nego i svim Riječanima’, rekao je u Rijeci Hajrudin Mujkanović, glavni riječki imam

Nakon pedeset godina od prvih inicijativa, Muslimani će u subotu, 4. svibnja, dobiti svoju bogomolju i Islamski centar na Gornjem Zametu u Rijeci. Građevina, čiji je autor idejnog rješenja poznati akademski kipar, pokojni Dušan Džamonja, a arhitekti Darko Vlahović i Branko Vučinović, očarava.

Ukupna površina Islamskog centra, uklopljenog u mediteransko podneblje, je 3.074 metra kvadratna, bruto površina je 5.291 metra kvadratna, a sagrađen je na parceli od 10.861 metra kvadratna. Uz donatore iz cijeloga svijeta koji su dali svoj doprinos i prilog ili milodar, glavni donator je država Katar, a izvođač radova GP Krk. Ukupna vrijednost Islamskog centra iznosi oko 76 miliona kuna.
 
Minaret visok 23 metra i džamija, pravilna ili razvedena kugla, ovisi s koje strane se gleda ali uvijek fascinantna, smješteni su na platou popločenim kamenom travertinom, a ispod platoa nalaze se dvije etaže, gotovo skrivene ogradom od kamena u žičanim okvirima, gdje se nalazi kongresni centar, restoran, soba za razgovore, učionice za vjeronauk, stanovi za vjerske službenike, gostinske sob, igraonica za djecu i garaža.
 
Kako su molitveni prostori odvojeni, muškarci su smješteni u prizemlju džamije, a za žene je predviđen prostor na otvorenoj galeriji. Građevina ima šest kupola, koje zbog svojih nepravilnosti stvaraju polumjesece, izuzetno efektne i izvana i iznutra, kako danju tako i noću. Džamija je ‘obučena’ u nekoliko tisuća komada inoksa obogaćenim titanom, a okružena prozirnom staklenom ogradom. S platoa na kojem je jedna od tri fontana puca pogled na Kvarner.
 
Hajrudin Mujkanović istaknuo je da je Rijeka grad multikulturalnosti, dijaloga, suživota i tolerancije. ‘Sretan sam što imamo prostor da sve te vrijednosti koje Grad Rijeka baštini razmjenjujemo kroz naša zajednička druženja u sklopu različitih vjerskih, kulturnih, obrazovnih i drugih manifestacija’, rekao je glavni riječki imam na konferenciji za novinare u povodu svečanog otvaranja Islamskog centra.
 
On, kao i Budimir Ekrem, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, zahvalili su se svima koji su ovih godina strpljivo, uporno i s puno ljubavi i entuzijazma radili na ovom projektu te su poručili da su vrata Islamskog centra otvorena za sve ljude.
 
Budimir Ekrem podsjetio je da u Hrvatskoj živi 63.000 pripadnika islama, a na području Primorsko-goranske županije njih 10.000, od kojih 6.000 u Rijeci. ‘Danas ovdje živi četvrta generacija muslimana, koji su ponosni na svoj grad i na svoje porijeklo. U Rijeci žive Bošnjaci, Albanci, Romi, Arapi i Turci te s velikom radošću očekuju otvaranje Centra, kao i brojni Riječani druge vjeroispovijesti’, izjavio je Ekrem.
 
Predsjednik Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa svjestan je toga da će Rijeka otvaranjem ovog centra dobiti veliki broj turista ne samo u subotu, nego, kako je rekao, u svim godinama pred nama te je najavio da će nastaviti kontinuiranu promociju Grada Rijeke na velikom tržištu i da će upravo Islamski centar biti početno mjesto putovanja po Hrvatskoj, piše Tportal.
 
‘Ponosan sam što smo nakon duljeg niza godina uspjeli razriješiti sve probleme kojih je bilo i zajedno pronašli rješenje kojim smo, mislim, svi zadovoljni. Islamski centar predstavlja prekrasnu skulpturu, s namjenom koja se izuzetno dobro uklapa u ono što Rijeka jest – otvoreni europski grad koji svoj identitet gradi na pružanju jednakih mogućnosti svim svojim građanima’, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
 
Otvaranje Islamskog centra u Rijeci pobudilo je interes šire društvene zajednice, o čemu govori podatak da se očekuje oko 20 tisuća posjetitelja, a akreditirano je više od 50 novinara i fotoreportera. Dolazak su najavili izaslanik katarskog emira Gajs bin Mubarek Al Kuwari, predsjednik RH Ivo Josipović, član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Sabora RH Josip Leko, nekoliko ministara, predstavnici mjesnih zajednica islamskog i kršćanskog svijeta te brojni drugi uzvanici i donatori iz Hrvatske i svijeta.

(Vijesti.ba)

1050 Posjeta 2 Posjeta danas