Prije 17 godina Željezničar se gradskim derbijem vratio na svoju Grbavicu

sarze

Prije sedamnaest godina na Grbavici je odigran 66. prvenstveni okršaj vječitih rivala Željezničara i Sarajeva. Plavi su se tog dana vratili u svoj dom. Opet je Grbavica bila mjesto sportskog spektakla, ponovo je pobijedio sport.

 

Tog 2. maja 1996. godine odigrana je prva utakmica u Dolini Ćupova nakon reintegracije ovog dijela Sarajeva. Pristalice oba tima napravile su sjajan dekor na tada razorenoj Grbavici, a ožiljci rata bili su vidljivi na svakom koraku.

Sunčanog majskog popodneva okupilo se oko 20 hiljada gledalaca, a početni udarac izveo je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović.

Radost povratka kući

Plavi su krenuli ofanzivno prema golu tima sa Koševa, željeli su što prije da postignu pogodak i da obraduju armiju svojih navijača. Uspjeli su u 33. minuti. Sjajno je sa nekih 25 metara iz slobodnjaka šutirao Admir Adžem. Čuvar mreže Bordo tima Mirsad Dedić kratko je odbio loptu na koju je natrčao Bulend Biščević i glavom je pospremio u mrežu za 1:0.

Popularni Buki je u izjavi za Klix.ba prije dvije godine naglasio kako dobro pamti svaki detalj te utakmice. Istakao je kako su se igrači presvlačili u improvizovanim svlačionicama.

“Utakmicu je posmatralo oko 20 hiljada gledalaca. Svi su bili veseli, ništa nije moglo izbrisati radost povratka kući. Pogodak koji sam postigao je, bez ikakve dvojbe, jedan od najdražih u mojoj karijeri”, rekao je tada Biščević. Dodao je kako će se uvijek pričati o tom detalju.

Uščuplić se rado sjeća gola

Početkom drugog dijela gosti sa Koševa uspjeli su izjednačiti rezultat. Uščuplić je preciznim udarcem matirao Adnan Gušu. Asistirao mu je Emir Granov. U tim trenucima erupcija je bila na tribinama gdje su bile smještene pristalice Sarajeva.

Karta sa 66. gradskog derbija (Foto: Klix.ba)

Dženan Usčuplić je, također, u izjavi za naš portal prije dvije godine podvukao kako je, u trenucima kada je šutirao loptu, pomislio da će završiti na reflektorima južne tribinu.

“To sam pomislio u djelićima sekunde dok je putovala prema golu. Na svu sreću, završila je u mreži”, rekao je on.

Čast da sudi historijski dvoboj tada je pripala Marku Mrkiću iz Tuzle. Asistirali su mu Mijo Maričević (Živinice) i Izet Čejvanović (Tuzla).

Za Željezničar su u ovoj utakmici igrali: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

Za Sarajevo su nastupali: Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.

Dva najpopularnija bh. tima odigrat će u srijedu 8. maja 101. prvenstveni derbi na Grbavici.

(Klix.ba)

1262 Posjeta 1 Posjeta danas