Zaim Backović: Dodik će nestati, Bosna je odbranjena

zagi

Ratni član Štaba teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine Zaim Backović, kojeg su mediji u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) i Srbiji često dovodili u vezu sa navodnim zločinima u ”Dobrovoljačkoj ulici”, iako je Tužiteljstvo BiH u januaru 2012. godine obustavilo istragu u tom slučaju, smatra da je 2. maj 1992. godine ponos Bosne i Hercegovine i njene odbrane.

”To je datum koji bi trebao da slavi sav bosanskohercegovački narod, bez obzira na etnos, religijsku i nacionalnu pripadnost. Fakti se znaju. Oni se ne mogu izbrisati, ma koliko to nekima smetalo. Činjenica je da je pokušan državni udar, činjenica je da je otet predsjednik… Osnovno je da je sačuvana je BiH. To Miloradu Dodiku i sličnima smeta. Da 2. maja nije bilo, ne bi bilo ni BiH”, rekao je Zaim Backović za agenciju Anadolija.

Komentirajući posljednje javne istupe predsjednika RS Milorada Dodika u smislu da RS samo trpi štetu unutar BiH, te otvoreno dovođenje RS-a u kontekst sa Kosovom, u smislu da bi se i taj bh. entitet mogao osamostaliti, Backović je istakao da je ”Dodikova retorika otrov”.

Tvrdi da bh. lideri koji bi trebali da odgovore na ovakve provokacije šute, jer im je ”draža stolica od cijele BiH”.

”Dodika očito ne shvata gdje živi. Dodikova retorika i stremljenja su nešto što je davna prošlost. Sve ovo što on govori je samo u funkciji politikanstva. Cilj je da se što duže ostane na vlasti. Manipulirajući nacionalnim osjećanjima i stvaranjem nacionalne netrpeljivosti, on stvara sebi prostor za politički život. No, davno je isteklo njegovo vrijeme. Svi oni koji misle da će uzeti BiH ili jedan njen dio, gorko se varaju. Bosna postaje sve jača, bez obzira što možda i mi nekada imamo utisak da je ona slaba. Ove političke snaga će nestati. Ovo su zadnji trzaji Dodika. Kosovo i Bosna su neusporedive kategorije. Iste su samo u jednome, na obje države je izvršena agresija. U bliskoj budućnosti ovdje će se stvoriti uvjeti za normalan život građana, bez vjerskog i nacionalnog naboja”, zaključio je Backović.

(Anadolija)

1651 Posjeta 1 Posjeta danas