Fadil Vokri: Kosovo prvu utakmicu želi igrati sa BiH

fadilvokri

Ovaj proslavljeni fudbaler Prištine, Partizana i Fenerbahčea i aktuelni čelnik kosovskog fudbala naglasio je kako je uvjeren da bi danas fudbal mogao dati snažan doprinos smirivanju strasti i normalizaciji odnosa u regiji.

Vokri je poručio da fudbalska selekcija Kosova prvu prijateljsku utakmicu želi igrati sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom ili Turskom. Međutim, nije mogao kazati kada će seniorski državni tim Kosova moći početi igrati prijateljske susrete.

“Nadamo se što prije. Novim političkim sporazumom Kosova i Srbije stvorili su se uslovi da se ubrza i ovaj proces. Nadam se da će FIFA i UEFA napokon reagirati, te da će našoj seniorskoj reprezentaciji, ali i klubovima dati odobrenje za igranje međunarodnih susreta. Za početak bili bismo zadovoljni i sa prijateljskim mečevima”, rekao je Vokri i dodao da Fudbalski savez Kosova ima jasnu viziju za budućnost.

“Insistiramo i nastavit ćemo insistirati na što skorijem priznanju i punopravnom članstvu FSK u FIFA i UEFA. To ide jako teško, posebno sa UEFA. Najveći problem su nam Rusija, Kipar i Grčka, čiji predstavnici u Izvršnom komitetu UEFA i dalje blokiraju bilo koje rješenje, pa i privremeno. Njihove zemlje, kao i Španija, još nisu priznale Kosovo kao državu, a put ka punopravnom članstvu u FIFA i UEFA otežava nam činjenica da naša država još nije članica Ujedinjenih nacija. Dakle, naš prioritet je priznanje FIFA i UEFA. Ipak, ponovit ću, kao uvertira tome bilo bi dobro da nam dozvole da, osim mlađih selekcija, A reprezentacija Kosova i klubovi igraju međunarodne prijateljske utakmice”, apelirao je Vokri.

Nekadašnji sjajni napadač uvjeren je da fudbal može pomiriti ljude sa Kosova i Srbije.

“Moguća je i utakmica Kosovo – Srbija. Zašto ne? Uvjeren sam da bi fudbal mogao dati snažan doprinos smirivanju strasti i normalizaciji odnosa na ovim prostorima”, istakao je Vokri.

Na pitanje da li će se i srpski klubovi na Kosovu integrirati u takmičenja pod okriljem Fudbalskog saveza Kosova, Vokri je odgovorio kako očekuje integraciju fudbalskog takmičenja.

“Srpski klub igra u našoj Drugoj ligi. Kamenica se takmiči u drugom stepenu takmičenja. Prvi potpredsjednik Fudbalskog saveza Kosova je Srbin, Predrag Jović. Nažalost, još nemamo nikakve sporazume sa klubom iz Kosovske Mitrovice. Ipak, nadamo se da će i drugi srpski klubovi slijediti primjer Kamenice, odnosno  dodatnom stabilizacijom stanja na Kosovu uključiti se u  takmičenja zemlje koja je i njihova”, poručio je Vokri.

Naglasio je da predsjednik FIFA-e Sepp Blatter čini puno kako bi pomogao razvoj fudbala na Kosovu.

“Blatter je dobio odriješene ruke od Izvršnog komiteta FIFA da nađe rješenje za Kosovo. Trudi se i mi smo mu zahvalni. Ipak, kao što sam već rekao najveći problem je u UEFA, tačnije kod fudbalskih čelnika evropskih zemalja koje još nisu priznale Kosovo. Međutim, promijenit će se i to”, ubijeđen je Vokri.

U Superligi Kosova takmiči se 12 klubova. Četrnaestu sezonu šampion i timovi s vrha tabele ne izlaze u Evropu. Priština je najtrofejnija sa šest titula prvaka.

“Kvalitet domaćeg šampionata stagnira samim tim što naši klubovi nemaju pravo plasmana u pretkola Lige prvaka i Evropa lige. Nije loš, ali može biti puno bolji. Ima u našim klubovima veoma dobrih mladih igrača. Nadam se da će se uskoro dokazati u regiji, ali i Evropi”, optimističan je Fadil Vokri koji je u profesionalnoj karijeri odigrao 363 utakmice postigavši 121 gol. Poseban trag ostavio je u FK Priština (172 meča, 55 golova) i  beogradskom Partizanu (55 meča, 18 golova). Zabilježio je 12 nastupa za A reprezentaciju bivše SFRJ i šest puta se upisao u strijelce.

“U moje vrijeme igrao se odličan fudbal na prostorima bivše SFR Jugoslavije. Pamtim brojne lijepe trenutke. Bila je to super jaka liga, jedna od pet najboljih u Evropi, siguran sam. Imali smo i fantastičnu reprezentaciju”, prisjetio se Vokri.

 Osvrnuo se i na tekuće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014.

“Bosna je u izvrsnoj priči i nadamo se da će se kvalificirati na Mundijal, baš kao i Hrvatska. BiH i Hrvatska su dvije izvanredne ekipe i bila bi prava šteta da smotra najboljih na svijetu prođe bez ove dvije selekcije. Ne, to se neće desiti. BiH i Hrvatska imaju suviše dobre igrače da bi propustili priliku da igraju u Brazilu iduće godine. Mi na Kosovu držimo palčeve i Crnoj Gori, mada je ona u nezavidnom položaju jer je u grupi sa Engleskom. Fudbaleri selektora Branka Brnovića igraju dobro i nije isključeno da naprave iznenađenje, ako ništa onda kroz dodatne kvalifikacije”, zaključio je nekadašnji fudbalski as i današnji predsjednik Fudbalskog saveza Kosova Fadil Vokri.

(Anadolija)

1247 Posjeta 1 Posjeta danas