Skrivanje ratnih zločina : Počiteljski heroj Kapa ubijen u Čapljini a tijelo mu pronađeno u Splitu

kapa9

Kada je odbio ultimatum da razoruža svoje momke i na čelu kolone krene prema koncentracionim logorima u Dretelju i Gabeli, uslijedio je poziv na pregovore…

 

Početkom ljeta 1993. godine, na području stolačke, čapljinske i dijelovima mostarske opštine, započele su završne operacije monstruoznog plana etničkog čišćenja Bošnjaka sa svojih vjekovnih ognjišta od strane Hrvatskog vijeća odbrane i regularne vojske Republike Hrvatske. Među onima koji su otvoreno stali u zaštiti nedužnog stanovnista pomenutih područja,  bio je i jedan od najvećih heroja Hercegovine , Sretan Kapetanović -Kapa, zapovjednik satnije HVO koji je , gotovo u potpunosti, bio popunjen Bošnjacima iz čapljine i Počitelja,a  čija je zona odgovornosti bila prva linija odbrane prema četnicima na tromeđi tri opštine. Kada je odbio ultimatum da razoruža svoje momke i na čelu kolone krene prema koncentracionim logorima u Dretelju i Gabeli,  uslijedio je poziv na pregovore. Otišao je i nije se  vratio. Skoro dvadeset godina kasnije Republika Hrvatska je jučer  isporučila tijelo nadležnim organima BiH,  pošto je nepobitno utvrđeno da su posmrtni ostaci  pronađeni u grobnici na  splitskom groblju Lovrinac pripadaju Sretanu Kapetanoviću Kapi.

Ovu informaciju za Kliker je potvrdio i Kapin brat Nedim Nedo Kapetanović koji sa porodicom živi u američkoj državi Florida.Prema njegovim riječima  isporukom tijela je završena njegova dvadesetogodišnja potraga za bratom i borba sa politikom, administracijom i zaboravom. Ukop i dženaza zemnih ostataka hercegovačkog ljiljana  Sretena Kapetanovića Kape, obavit će se najvjerovatnije u rodnom Počitelju drugog dana mjeseca jula, na isti dan ,  kada je nakon pomenutih pregovora odveden u Policijsku stanicu u Čapljini  gdje je i ubijen. Ova  činjenica je rodbini, prijateljima ali i izvorima Klikera   dobro poznata  pa će , nadamo se i nadležna tužilaštva konačno početi procesuirati odgovorne za ovaj ratni zločin.Glavni nalogodavci ovog i drugih ratnih zločina počinjenih u vrijeme i na području fantomske tvorevine Herceg-Bosne uskoro će pogledati istini u oči i sucima u Hagu, ali je nedopustivo da direktni izvšioci i lokalni zvaničnici iz pomenutog  vremena   i danas slobodno hodaju Čapljinom.U istom pravcu ide i pitanje , otkuda tijelo Sretana Kapetanovića Kape u Splitu, gradu koji se, znamo svi, nalazi u drugoj državi.

H. Šetka (Kliker.info)

3090 Posjeta 1 Posjeta danas