Aleksandar Vučić priznaje : ‘Mi svi Srbi zajedno smo tresnuli na zemlju!’

vucic21

Aleksandar Vučić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar obrane, u autorskom tekstu za dnevni list Danas piše o nužnosti srbijanskog puta u Europsku uniju te zaključuje da oni nisu shvaćali politički značaj Europske ekonomske zajednice, kasnije Unije. Mi smo valjda, jedini koji su prespavali pad Berlinskog zida, ili uopće nisu razumjeli političke i ekonomske procese koji su se valjali Europom i svijetom’, zaključuje najmoćniji političar Srbije. Vučić naglašava da su Srbi živjeli u prošlosti, uživajući, lakomisleno, u herojskom otporu svakoj ideji koja bi dolazila iz svijeta očekujući da neradom, podrškom s Marsa, ili nekog drugog planeta, osiguraju granice koje su željeli, imaju plaće kakve imaju oni koji rade dvostruko više od njih. Kaže da je razumljivo što to nije moglo proći.

‘Svi zajedno tresnuli smo na zemlju i taj slobodni pad s visina bio je bolan za svakog od nas pojedinačno, ali i za cijeli naš narod i našu državu’, navodi Vučić. Prema njegovom mišljenju jedino dobro u cijeloj toj situaciji je to što su, bar poslije dvadeset godina, priznali vlastite greške pokušavajući sanirati posljedice svega štetnog što su iza sebe ostavili. Vučić je svjestan da Europa nije laka tema za Srbe jer je, kako navodi, nerijetko koristila dvostruke standarde za krizu na prostoru bivše Jugoslavije i još uvijek pruža podršku projektu stvaranja nezavisnog Kosova.Ipak, navodi prvi potpredsjednik Vlade Srbije, potrebno je prvo poći od sebe. ‘Kako smo to mi, uvijek najpametniji, uspjeli sve ujediniti protiv sebe? Nije li nas naš inat preskupo stajao? Nismo li mogli biti realniji u svojim željama i zahtjevima, marljiviji u prikupljanju podrške za naše političke stavove, ili smo se samo oslanjali na naše mišiće, epsku retoriku i iščekivanje darova s neba?’, zapitao se bivši radikal. Vučić se posuo pepelom priznavši da se on baš tako ponašao i zato to o čemu govori itekako dobro razumije. Upravo zato smatra da promjena odnosa prema Europi i zapadnom svijetu, ali i prema Rusiji, koju će poštovati i voljeti, ali ne i idealizirati, predstavlja početak stvaranja uspješnije, modernije i snažnije Srbije.

On smatra da Srbija može i hoće biti pouzdan partner svima u regiji i Europi, neko tko neće kriti ili se stidjeti svojih stavova. Europa danas, u vrijeme svoje najveće krize, ekonomske i političke, i dalje je mjesto koje privlači sve one koji maštaju o uređenim sustavima, šansi da trče ravnopravnu utakmicu s drugim narodima, ekonomski napreduju, dijele zajedničke vrijednosti demokracije i ljudskih prava, navodi. Vučić smatra da se Srbi moraju uklopiti u Europu, već zbog njih samih i budućnosti Srbije. Kako navodi ovaj srpski političar, njihova je obaveza po dobivanju datuma za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji zapeti iz petnih žila i pokušati nadoknaditi vrijeme koje su izgubili. Stvoriti ambijent u kojem će svi željeti doći u Srbiju, promjeniti imidž zemlje, da ona postane mjesto ekonomskog i političkog procvata, a ne vječiti izvor problema, stvarnih ili izmišljenih. Uvjeren je da će uspjeti i da će njihova djeca živjeti po pravilima po kojima se živi u Europi, zaključio je Vučić u tekstu za Danas.

(Tportal)

940 Posjeta 1 Posjeta danas