Izlet ucenika OŠ Tina Ujevica iz Vitine u Sarajevo

izlet

U subotu 18. svibnja 2013. na izlet u Sarajevo su, u pratnji svojih uciteljica, krenuli ucenici cetvrtih razreda Osnove škole Tina Ujevica iz Vitine. U jutarnjim satima svi ucenici sa svojim roditeljima na vrijeme su se okupili ispred škole u Vitine te krenuli preko Mostara i Jablanice do Sarajeva, uz kraca zaustavljanja prema potrebi za odmor.

Kroz prozor su vidjeli kanjon Neretve i prolazili kroz mnoštvo tunela s nestrpljenjem išcekujuci kad ce doci.
U Sarajevu ih je docekao vodic te im kroz dva sata ispricala i pokazala najvažnije znamenitosti grada. Izmedu ostalog vidjeli su: vijecnicu, saznali što je Inat kucu, obišli jednu od najstarijih ulica Kazandžiluk, bašcaršiju, Begovu džamiju, Morica han; utocište i gostoprimstvo trgovcima i putnicima koji je zadržao svoj gotovo nepromijenjen izgled, mjesto atentata, sebilj; mjesto odmora i osvježavanja vodom za putnika, trgovacku kucu Gazi Husrev-begov bezistan, Katedralu Srca Isusova te spomenik žrtvama rata; vjecnu vatru koja se nikad ne gasi pa ni kad kiša pada.
Nakon rucka u poznatoj cevabdžinici posjetili su spomenik prirode Vrela Bosne. Prisustvo vode, bujna vegetacija i svjež povjetarac s Igmana doživljaj je koji im je pružio ugodaj koji se nezaboravlja. Tu su proveli slobodno vrijeme za odmor, šetnji i igru, uživajuci u pravom proljetnom ugodaju u parku . Oko 18 sati krenuli su kuci puni dojmova te uz mnogo smijeha, veselja i pjesme vratili se zadovoljni svime.

979 Posjeta 2 Posjeta danas