Razlike između čaja i kahve

Čaj1

Čaj i kafa su, još odavno, veliki rivali. Dok veliki broj ljudi počinje dan sa šoljicom kafe, drugi se opredjeljuju za šoljicu čaja. Iako nam oba napitka pomažu da se razbudimo i bolje osjećamo, oni imaju par razlika koje doprinose njihovim različitim identitetima. Da vidimo koje su to razlike.

Nivo kofeina

Iako i kafa i čaj sadrže određene količine kofeina, ovaj nivo je puno viši kod kafe. Sadržaj kofeina u šoljici čaja iznosi oko 55 miligrama, dok je sadržaj u šoljici kafe između 125 i 128 miligrama. Sadržaj kofeina u čaju pomaže da se poveća nivo koncentracije. S druge strane, sadržaj kofeina u kafi pobuđuje osjećaj anksioznosti. Dakle, da “razbijemo” stari mit: nije isto da li ste popili šoljicu kafe ili šoljicu čaja. Ni blizu.

 
Prevencija raka

Studije pokazuju da čaj sadrži odgovarajuću količinu kvarcetina koji pomaže u borbi protiv raka i kardiovaskularnih oboljenja. Kafa ne posjeduje ove osobine. Druga studija navodi da je pojava raka u azijskim zemljama znatno manja u odnosu na ostatak svijeta, a jedan od glavnih faktora za ovakvo stanje je taj što se čaj, u ogromnim količinama, konzumira diljem Azije.

 
Olakšanje bolova

Čaj sadrži nekoliko sastojaka koji pružaju ogromno olakšanje kod upalnih oboljenja i artritisa. On, takođe, smanjuje i pojavu krvnih ugrušaka. Kafa je, s druge strane, poznata po svojim sposobnostima da pruži olakšanje kod astme i Parkinsonove bolesti.

 
Efekti antioksidanata

I kafa i čaj sadrže antioksidante koji pomažu našem organizmu. Čaj sadrži antioksidante koji štite organizam od dejstva slobodnih radikala, stresa i koji smanjuju nivo lošeg holesterola. Nasuprot tome, kafa sadrži antioksidante koji regulišu nivo šećera u krvi i sprečavaju pojavu kamena u žuči.

 
Zemlja porijekla

Još jedna razlika između kafe i čaja, koja je, zapravo, više zanimljivost: Kina i Indija najveći su svjetski proizvođači čaja. S druge strane, najveći proizvođač kafe je Brazil. Bez obzira na mjesto proizvodnje, kafa i čaj su dva najpopularnija napitka u svijetu.

976 Posjeta 2 Posjeta danas