Akcija “Otkaz”

Akcija

 

 

 

 

Organizatori akcije “Otkaz” zakazane za 1. juli u 10 sati pred zgradom Parlamenta BiH pozvali su građane na nenasilni neposluh.

“Nenasilje mijenja svijet, nasilje ga uništava. Najvažniji mehanizam u borbi protiv nerada i bahatosti političkih elita su u solidarnosti ujedinjeni građani i građanke. Našim političarima odgovara nasilje. Jedino na nasilje imaju odgovor. Na pamet, hrabrost, humanost, solidarnost i nenasilje naši vlastodršci nemaju odgovore”, poručili su u saopćenju za javnost i apelovali na sve ljude da budu hrabri, dostojanstveni i složni kao dosad, kao i da budu odlučni u svojim zahtjevima za bolju budućnost naše djece.

“Ovo je naša zemlja, naše su ulice, naše zgrade. Nećemo uništavati svoje. Svi koji zastupaju nasilje su protiv nas. Uspjeli smo mirnim i demokratskim protestima dobiti privremenu odluku o JMB-u. Uspjeli smo izvojevati bitku za Belminu. Naša je obaveza zahtijevati normalan život za svu djecu u Bosni i Hercegovini. Akcija ‘Otkaz’ će im pokazati da istinska moć pripada nama. Pokazat ćemo im da sa našim glasovima i našim novcima moraju odgovorno i transparentno upravljati. Pokazat ćemo im da smo mi, građani i građanke, njihov upravni odbor, koji nagrađuje uspjeh i sankcioniše neuspjeh”, navedeno je u pozivu na akciju.

U ponedjeljak, 1. jula 2013. godine, u 10 sati građani su pozvani da izađu ispred Parlamenta BiH u Sarajevu, te na ulice u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

“Izađite i dajte im otkaz! Ponedjeljak je neradni dan, dan neplaćanja – ne kupujte i ne trošite ništa, ne punite budžete. Pokažite im čiji novac troše, Od 1. jula do 1. augusta je mjesec građanskog neposluha i solidarnosti, mjesec za odgodu plaćanja svih računa, kazni i dadžbina. Odgodite plaćanje računa do krajnjeg zakonom predviđenog roka. U zemlji u kojoj najviša zakonodavna vlast ne poštuje vlastite zakone, nećemo snositi sankcije za odgodu plaćanja, ali ćemo pokazati ko ih plaća. Zapamtite ih sada. Svi koji su primali plate za nerad ne zaslužuju naše povjerenje. Mi se borimo za djecu, oni se bore za novac i naš glas na izborima. Uskratite im novac i glasove”, rečeno je.

Današnja “Kafa u 12” je otkazana jer je jedna politička stranka zakazala protestno okupljanje ispred Parlamenta BiH.

“Pred Parlament BiH se vraćamo u ponedjeljak, 1. jula 2013. godine u 10:00 sati. Izađite i dajte im otkaz”, navedeno je na kraju saopćenja.

Izvor:Klix.ba

877 Posjeta 1 Posjeta danas