Zmajevi večeras ponovo na Koševu, očekuje se više od 25.000 navijača

portugal bih cx

Nogometna reprezentacija BiH večeras će u prijateljskom susretu na stadionu Asim Ferhatović Hase odmjeriti snage sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Koševo odavno nije bilo domaćin reprezentaciji BiH. Večeras će, ako je suditi prema interesu bh. javnosti za ovu utakmicu, biti pravi spektakl na tribinama, ali i na terenu. Rezultati nisu u prvom planu, ali će oba selektora, Safet Sušić i Jurgen Klinsmann, na teren izvesti najbolje i najspremnije igrače.

Obje reprezentacije su u sjajnoj formi. Zmajevi ne znaju za poraz skoro 18 mjeseci. Prvi su u grupi G kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. U šest odigranih utakmica zabilježili su pet pobjeda i jedan remi sa nevjerovatnom gol razlikom 23:3. Niko nije postigao više golova od izabranika Safeta Sušića u ovom dijelu takmičenja. Ovi rezultati donijeli su nam historijsku 13. poziciju na FIFA-inoj rang-listi. Sjedinjene Američke Države se nalaze šest mjesta niže.

S druge strane, ni Amerikancima ne ide loše na putu za Brazil. Od šest kvalifikacijskih utakmica, četiri su bile pobjede, jedan remi i jedan poraz. Ono što ih baš ne krasi su golovi. U ovim utakmicama postigli su ih samo sedam, a primili su tri. Imaju niz od 11 utakmica bez poraza.

Za obje reprezentacije ovo će biti veliki test pred završne utakmice kvalifikacija. BiH će početkom septembra odigrati dvomeč sa Slovačkom, dok će Amerikanci igrati protiv Kostarike i Meksika.

“Obje zemlje nastavljaju kvalifikacije u septembru. I ja i moj kolega na klupi BiH imat ćemo priliku vidjeti gdje se nalaze naši igrači. Vjerujem da se vidimo i na šampionatu u Brazilu. Bosna je tamo gdje pripada na nogometnoj karti svijeta, zasluženo među prvih 15”, izjavio je Klinsmann.

Popularni Pape je kazao da ga ova utakmica u rezultatskom smislu mnogo ne interesuje.

“Cilj nam je da nastavimo dobru seriju igara. Nadam se da će utakmica biti jaka i teška. Očekujem pobjedu, ali ni neriješen rezultat neće biti loš”, kazao je Sušić.

Utakmica počinje u 20:45, a očekuje se dolazak više od 25.000 gledatelja.

809 Posjeta 1 Posjeta danas