ĆEVAPČIĆI

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page

 

cevapiNa popisu specijaliteta naše domaće kuhinje su nezaobilazni ćevapčići.Naziv im dolazi od arapske riječi kebab.Po tome bi se reklo  da nisu naši,domaći,već da su orijentalnog porijekla.Ali nije baš tako.Kebabu i ćevapčićima zajedničko je samo meso-sve ostalo je drukčije.

 

Recept za ovo jelo je,izuzetno jednostavan:Uzme se mljeveno meso,posoli,pobiberi,naprave se rolnice debljine palca i dužine 5-6 centimetara,ispeku na roštilju-i gotovo.

E,nije gotovo.Pokušajte po ovom receptu napraviti čevapćiće i dobit ćete nešto skvrčeno,jadno i žalosno.Ima,dakle,i tu neka tajna.Ali,ne možemo vam je otkriti.Svaki ćevabdžija na Baščaršiji(a tu se dokazano prave najbolji ćevapi na ovom svijetu) reći će vam da ima svoj specijalni način izbora mesa te pripreme i pečenja.I ništa više.

Šta se još zna o ćevapčićima?Tri četvrtine mesa potječe od junetine,jedna četvrtina od ovčetine.Meso je s plećke.Zna se da prenoći van frižidera,ali u hladnoj prostoriji,zatim se samelje-dva ili tri puta,odstoji 2-3 sata,zalije se s malo vode u kojoj se predhodno kratko prokuhao bijeli luk i doda malo sode bikarbone.

Bitno je i posluživanje-u somunu koji smije imati samo gornju i donju koru-unutra prazno.U to prazno se ubace ćevapčići i sitno sjeckani luk,a može i kajmak.Često ćete čuti narudžbu“pet upola napareno“.Za one kojima to čudno zvuči-pet ćevapčića u pola somuna koji je predhodno naparen iznad ćevapčića na roštilju!

O ćevapčićima treba znati i ovo:pripremaju se na prostoru cijele bivše Jugoslavije,u Češkoj,Slovačkoj i –u Italiji oko Trsta i Gorice.Najboljim baščaršijskim ćevapima ozbiljna konkurencija bili su banjalučki,a sada se spominju travnički i tuzlanski.

Izvor:Sarajevo Airport magazine 

 

413 Posjeta 1 Posjeta danas
Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page