Čapljina: Stari most u Klepcima

Klepci

Hercegovački sandžak-beg Mustafa-beg (Mustaj-beg) sagradio je 1517. godine most u selu Klepci kod Čapljine. Prema nekim izvorima, 150 godina kasnije, most je obnovljen, a ta obnova je zadužbina počiteljskog legatora Šišman Ibrahim-paše.

Zbog velikog broja kamenih mostova, građenih sve od 15 stoljeća pa do danas, Hercegovina je odavno poprimila epitet zemlje ”kamenih spavača”. Jedan od najpoznatijih mostova definitivno je Stari most u Mostaru, no malo je poznato da samo 40 kilometara južnije od njega postoji most koji je izgrađen pola stoljeća prije njega. Radi se o starom kamenom mostu na rijeci Bregavi u čapljinskog općini, kojega je 1517. godine sagradio hercegovački sandžak-beg Mustafa (Mustaj-beg), pa se zbog toga ovaj most često i naziva Mustajbegovim mostom.

Most se nalazi u Naselju Klepci, jedan kilometar  južno od Čapljine. Premošćuje korito rijeke Bregave, koja se manje od jednog kilometra nizvodno ulijeva u Neretvu.

Raspon lučnog otvora mosta iznosi 17,52 m (strijela luka iznad najnižeg vodostaja 6,30 m i produžava se oko 1,0 m ispod površine vode), lučna konstrukcija izrađena segmentalno.

Podgled svoda izveden klesanim kamenom, sa radijalnim fugama. Čeoni lukovi svoda uvučeni su cca. 4 cm u odnosu na čeone zidove, zbog čega širina svoda iznosi oko 6,4 m. Vijenac iznad čeonih zidova je visine 17 cm i jednostavne je profilacije, sa ogradom-korkalukom visine 88 cm. Istak vijenca iznosi 10 cm u odnosu na ogradu – korkaluk. Debljina istaka je nekih 15 cm.

Hodna konstrukcija je širine 3,75 m sa strmom niveletom. Najviša točka iznosi 7,20 m iznad minimalne razine vodostaja, 6,44 m na desnoj i 5,71 m na lijevoj obali rijeke Bregave. Obrađena je u kaldrmi od krupnijeg riječnog oblutka sa neujednačenim stubama (u ravnini vijenca na čeonim zidovima).

Izgled starog mosta na Bregavi neodoljivo podsjeća na izgled Starog mosta u Mostaru, ali malo tko je upoznat s činjenicom da je klepački most sagrađen oko pola stoljeća prije mostarskog Starog mosta. Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je 2003. Godine povijesnu građevinu Most u Klepcima nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nakon pojedinih saznanja i iznesenih činjenica, treba se zapitati gdje je ploča koja naglašava vrijednost ove jedinstvene građevine ogromne umjetničke vrijednosti i ploča s podacima o gradnji?!  Zašto ljudi, koji vode “brigu” o kulurnom naslijeđu grada ignoriraju odluku Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika?!  Zar nam je svijest na tako niskoj razini da ni sami ne poimamo vrijednost kulturno – povijesnih dobara u našoj općini?

Vijesti.ba

2416 Posjeta 1 Posjeta danas