DIPLOMATSKI PROTOKOL DUBROVACKE REPUBLIKE I BOSNE

AnteGranic2

Dubrovacka republika srednjeg vijeka , imala je intezivne diplomatske odnose sa Bosnom i to na protokolarnom nivou koga je prakticirala Otomanska Turska . Veliki broj dokumenata iz tih diplomatskih susreta nalazi se u Dubrovackom arhivu , tako da mnogi dokumenti jos nisu ni otkriveni .

Medjutim , interesantno je ispricati – kakav je bio protokol tih susreta – i cega su se svega morali pridrzavati diplomati Dubrovacke republike , prilikom diplomatskih posjeta u Bosni . Bio je to , kako ce se vidjeti – strogo i precizno programiran protokol –  bez greske !…

 

dubrovnik 02

DUBROVACKI – DRAGOMANI !
.
Diplomati dubrovacke Republike bili su jedni od najcjenjenijih u svijetu toga vremena .
Dubrovacki DRAGOMANI –  su se spremali za svoj poziv vrlo studiozno , boravili na praksi diljem turskog cartva – i bili na usluzi diplomatima u svim njihovim poslovima !  DRAGOMANI su bili – prevodioci na turski jezik , a morali su znati i italijanski .
.
Dragomani su se jos zvali  i « mladici jezika » , a njihovo skolovanje je trajalo tri godine . Njih je na konkursu odabiralo Malo vijece Dubrovacke republike –  i bavilo se njihovim skolovanjem do kraja . Njihovi vrlo  vazni  ucitelji bile su – hodze , koje su ih ucile i predavalae im sve sto su trebali znati o Turskoj , ukljucujuci tu i sve finese svakodnevnog zivota , gradjanskog i vjerskog .
.
Nakon skolovanja u Dubrovniku , Dragomani su upucivani u Istanbul na praksu  – da bi   bolje savladavali turki jezik , a posebno obicaje . Oni  su bili zaista dobro placeni , ali je njihov posao bio i opsan , posebno kad se radilo o neprijateljski nastrojenim sredinama   i  njihovim velikodostojnicima , pa i u Bosni .
.
Dragomani su mogli biti i POKLISARI , dakle diplomati sa samostalnoscu i odgovornoscu ,
ili  samo prevodioci – poklisarima i ambasadorima , kao i turskoj administraciji .
Dragomani su imali velika poznanstva sa odgovarajucim ljudima u turskoj administraciji , tako da je te veze  koristila Dubrovacka republika u svim poslovima sa Turskom , a
i mnoge nakane Otomanskog carstva koje nisu odgovarale Bosni , sredjivali su dubrovacki dragomani putem svojih poznanstava i vezaz  . Interesantnio je napomenuti da je Otomansko carstvo koristilo dubrovacke dragomane za svoje poslove , koji nisu imali vezae ni sa Bosnom , ni za Dubrovackom republikom !…Naravno , sve te usluge svojih dragomana drugima , vrlo mudro je koristila Dubrovacka republika – za svoje interese !
.
U Dubrovackom arhivu je sacuvan i « PRAVILNIK KOJEGA SE MORA PRIDRZAVATI SVAKI DRAGOMAN , PRILIKOM POSLANSTVA U BOSNU ! » ( Regolamenti dell Ambasciata di Bossina che deve osservare il Dragomano , 1.805. )
Audijencija se odvijala , dakle – prema strogo odredjenom protokolu !
.
                      PROTOKOL PRILIKOM NAJAVLJENE POSJETE
                     POKLISARA I  DRAGOMANA  BOSANSKOM PASI
.
Protokol je bio jedan od vaznih predmeta u dragomanskim skolama .
Kako je veliki broj ejaleta – ( pasaluka ) u Bosni bio stalno u vezi sa Dubrovnikom , a i  u susjedstvu – tamo su se vodile i diplomatske bitke i rjesavali bosansko – dubrovacki diplomatski problemi  i to ispred BOSANSKOG PASE , ILI  ISPRED HERCEGOVACKOG – SANDZAK – BEGA , a to je cesto bio isti covjek . Mi cemo uzet jedan primjer PROTOKOLA koji je propisan za poklisare i dragomane u TRAVNIKU , gradu gdje su stolovali turski velikodostojnici visokog ranga .
.

Travnik

Taj Protokol , pravilnik – ostao je sacuvan u Dubrovackom arhivu . Evo sadrzaja .
.
– Poklisari i dragomani , odredjeni za neku posjetu Bosni –  moraju se dobro pripremiti , u detalje , za tu posjetu . Sve mora biti predvidjeno , nesmije biti nikakvih promasaja , ili  gresaka .
.
–  Onog dana kad se predvidja dolazak u Travnik , Dragoman ce se sa svojim vojnikom
( ili vojnicima ) pozuriti ispred gospodina Poklisara ( diplomatskog predstavnika ) , kako
bi obavijestio CEHAJU BEGA ( prvog saradnika bosanskog pase ) o dolasku Poklisara
i da Poklisaru rezervise mjesto u kuci , ili u hanu – koji ce biti blizu pasinog dvora .
.
( PS. U to vrijeme ( osamnaesti i dedvetnaesti vijek ) , bio je u Travniku poznat han KUKAVICA , koji je bio najreprezantivniji za poklisare i ambasadore koji dolaze pasi ) .
.
– Kad gospodin poklisar stigne i smjesti se , Dragoman ce (ili jedan od njegovih vijnika ) ,
otici kod cehaja bega kako bi mu prenio pozdrazve gospodina Poklisara i zatrazio od
Cehaje bega jedan dan predaha za Poklisara , kako bi se ovaj pripremio za prijem .
.
 DRUGI DAN :
Drugoga dana , Dragoman ce kupiti poklone za pasu i ostale , tkanine posebno – da bi se pripremilo primanje kod – « njegovog velicanstva bosanskog pase » , i zapisali  svi detalji tog primanja .
.
 TRECI DAN
Dragoman ce sa cehaja-begom ugovoriti vrijeme prve audijencije bosanskom pasi , i
Pripremiti ce sve darove prema protokolu , i sto je vrlo vazno – POKLISAR ce se spremiti
za prvu posjetu pasi , obuci ce se po protokolu i staviti u vrecicu PRVI KREDENCIJAL .
.
Taj prvi kredencijal  je pismo , koje je spremljeno za pasu – ali kao za bosanskog BEGLERBEGA ! Naime , pasa je imao dvije funkcije : funkciju bosanskog beglerbega ,
i funkciju HERCEGOVACKOG SANDZAK-BEGA . Na prvoj audijenciji ce mu se
Dubrovacki poklisar obracati kao BOSANSKOM BEGLERBEGU , a na drugoj kao
HERCEGOVACKOM SANDZAK-BEGU . Zato postoji prvi i drugi KREDENCIJAL !
.
– Na dan prvog prijema , Poklisar i Dragoman ce sacekati konja i konjovodca ,
koga ce POKLISARU  poslati – njegovo velicanstvo bosanski pasa …Dragoman ce , cim ugleda konja – otici do stubista DIVANHANE , ( dvorane za audijencije ) , kako bi tu
sacekao gospodina Poklisara . Kad gospodin Poklisar stigne , sjahat ce sa konja i odmah ce se , sa Dragomanom , uputiti uz stepenice – do Divanhane .
.
– Cim Poklisar ugleda njegovo velicanstvo bosanskog pasu , on ce mu se pokloniti – potom ce mu se pokloniti jos jednom kad stigne do polovice odaje , a kad stigne do Pase , poklonit ce mu se – i treci put ! Zatim ce prici Pasi , poljubiti ga u ruku – sto ce uciniti i Dragoman !  
.

divanhana

 

Poklisar ce onda sjesti nasuprot Pasi i izdeklamovati uobicajene fraze stovanja i
vijernosti njegovom velicanstvu bosanskom Pasi . Dragoman ce to prevesti …
.
Odmah poslije toga , popit ce kavu , primiti parfeme kao dar i obuci dar-kaftane .
Tim ce Poklisar biti otpusten , ponovo ce uzjahati konja i otici u stan Cehaje-bega
i tu ce se i njemu pokloniti , popiti i s njim kafu , primiti parfeme i slatkise – i odmah se vratiti u han u kome je smjesten … Audicijencija je za taj dan – zavrsena .
.
– Sutradan ce se ponoviti isti ceremonijal , samo ce Poklisar ici kod Pase , ali ovoga puta kao kod HERCEGOVACKOG PASE . Dragoman ce sve sto kaze prevesti na turski jezik .
Tim ce i  drugi susret s Pasom biti  zavrsen – i Poklisar otpusten .
.
                                                     TRECA POSJETA PASI
.
U Protokolu je predvidjen i treci susret , ovoga puta to je – privatan susret . Spremajuci se
za taj susret , Dragoman ce pomoci Poklisaru da stavi KALPAK na glavu , specijalnu kapu od samurovine , uzjahat ce konja i otici kod Pase . Sjest ce kao prvi i drugi put , upitati njegovo velicanstvo za zdravlje , posluga ce zatim izici i – Pasa , Poklisar i Dragoman ce ostati sami .
.
Sad ce Poklisar polako , jasno i molecivo izreci Pasi zasto je uopste dosao , zatrazziti njegovu pomoc u rjesavanju problema zbog kojih je i dosao .
Kad sve kaze sto je imao da kaze , Poklisar ce biti otpusten .
.
Sada treba ostati jos cetiri-pet dana u Travniku , kad ce Poklisar otici kod Cehaje – bega
i ugovoriti kod Pase – OPROSTAJNI POSJET ! Sav ceremonijal iz prethodnih susreta se
ponavlja , samo ce Poklisar uputiti  Pasi dodatne komplimente i zahvaliti mu na svemu sto cini za Dubrovacku republiku , pa se nada da ce to uciniti i ovoga puta – isticuci da se Dubrovcani mole za Pasinu dugovjecnost i zdravlje , te jacanje UZVISENOG TURSKOG CARSTVA … Dragoman ce ovo sve da prevede na turski .
Tim ce posjeta biti – i zavrsena .
.
                                       RASHODI POSJETE BOSANKOM PASI
.
Sve je , u ono vrijeme , imalo – kao i danas – svoju cijenu ! Tako su imale svoju cijenu i  ovakve posjete , koje su  trajale gotovo desetak dana . Zato je Poklisar morao imati u dzepu odredjenu sumu PJASTRI  za te rashode , van njegovih rashoda boravka .
Da navedemo samo neke od tih rashoda :
.
–    Prlikom prve posjete , treba dati 10 pjastri Emin-agi , koji se brine o uslugama , i to za rashode oko SEIZA ( konjusara ) , kao i nekoliko onih koji jasu ispred Poklisara na putu na audijenciju Pasi …
–    .
–    – Prlikom drugog posjeta , placa se ista suma za istu uslugu .
.
–    – Prlikom treceg posjeta , Poklisar koristi svoga konja , pa nema zato rashoda .
–    – Prilikom cetvrtog , oprostajnog  posjete , daje se 10 pjastri Emin- agi za njegove      sitne troskove .
–    .
–    – Zatim ce Dragoman pripremiti –  jedan cekin i trideset pjastri , plus jedan cekin i dvadeset pjastri , prvi za Pasu i njegove rashode , drugi Emin-agi za njegove !…
–    .
–    – Treba pripremiti jos 5-6 pjastri za svirace koji ce svirati gospodinu Poklisaru .
–    Dragoman ce , na kraju , podijeliti i oko sto pjasri onim upornima , sirotinji itd  ,
–    koji ih presrecu i – pitaju milostinju !

.
–    .
                                                    MOLITVA NA KRAJU
Kad su svi poslovi oko posjete Pasi zavrseni , spremajuci se za odlazak za Dubrovnik –  prije nego uzjasu konje – kako je to i zapisano , oni ce se – pomoliti :
.
– “ Dragoman i poklisar ce , prije nego uzjasu konje , uputiti molitvu Gospodinu Bogu ,
 Presvetoj Djevici Mariji i nasem zastitniku Svetom VLAHI , da budu uz njih , kako bi se – iz Bosne sretno vratili u Domovinu “ !…
.
                                                          ZAKLJUCAK
Dubrovacka republika je bila samostalna republika , zahvaljujuci i vrhunskim strucnjacima za diplomatiju , pa i – dragomanima , prevodiocima . Tako je neki
MIHO ZARINI iz osamnaestog vijeka bio cijenjen i na sultanovom dvoru kao vrsan
Dragoman , tako da je on prozvan i – « krunom medju dragomanima » !
Dubrovacka republika je prvi put potpala pod neku vrstu hrvatske vlasti tek 1.939. godine , kad je iz Zetske banovine , presla u Hrvatsku banovinu !
.

NTE GRANIC
Prilog iz serije
LJUDI I VRIJEME
Paris , Aprila 2.015.

 

2222 Posjeta 1 Posjeta danas