ODRŽANO 3. TRADICIONALNO SIJELO LJUBUŠAKA U NORVEŠKOJ

 

 

AFahro sijelo1Dana 31. Oktobra 2015 sastali su se opet ljubušaci na 3. Tradicionalnom sijelu , stvorena je tradicija. Sijelo je održano u mjestu Greaker,  na pola puta izmeđ Sarpsborg-a i Fredrikstad-a u pokrajini Oestfold. Sijelu je prisustvovalo veći broj ljubušaka iz raznih krajeva širom Norveške. Najduži put prešli su Senad i Zlata Maksić iz Heimdal-a (594 km), Zejna, Admir, Jasmina, Emina Fazlić iz Melhus-a (585 km), Ahmet Dizdarević, Suad i Dženita Beširović (577 km), otprilike 8  sati vožnje autom. Za usporedbu, to je razdaljina od Ljubuškog do Kranja u Sloveniji.

 

Lijepo je bilo biti dio ove već sad možemo reći tradicije. Svi gosti i domaćini su vrlo zadovoljni sijelom, a i ostatkom boravka. Domaćini su velikodušno otvorili svoje domove ( i frižidere i šerpe) za musafire na čemu im se od srca zahvaljujemo.

Na samom sijelu je poslije pozdravnog govora od Sibile i Mite, izvođenja himne i sjećanja na preminule, rahmetlije, održana zajednička večera koju su pripremili svi učesnici zajedno. Nakon toga su čitani tekstovi od Halida Sadikovića (Ljubuški govor), Esada Sadikovića (Ljubuške kiše) i od više bosansko – hercegovackih pisaca i pjesnika.

U toku programa je održan i kviz poznavanja starih ljubuških riječi za našu omladinu koja je vrijedno i sportski odradila kviz. Riječi za koje su trebali odrediti značenje: pristava, bembele, ćiverica, tembel, bajbuk, crnostrik, dikela, musandra.

Svi učesnici su bili oduševljeni  lijepim ugođajem i atmosferom, kao i organizacijom  i programom i našim vrijednim harmonikašem Mirzom Jakićem. Većina je obećala da će aBd doći iduće godine na sijelo koje je određeno da bude 22.oktobra 2016 g. u Porsgrunn-u. Zbog blizine broda već su najavljeni i gosti iz Danske, a možda i sa daljih destinacija.

Jedan dio komentara:

**Sibila Gujić Bašić: Ponosna sam da imamo Udruženje koje nas spaja i koje održavamo iz godine u godinu. Jedno smo od jačih Udruženja koje je i g. ambasador BiH u Oslu tako oslovio. Nastavimo da prihvatamo jedne druge sa svim vrlinama i manama, usponima i padovima, ostanimo LJUDI.
Podržavajte i dalje zajednički akcije “50 kruna mjese
čno ” i kratkoročne akcije.

Hvala na ukazanom povjerenju da Vas / Nas i dalje predsjedavam zajedno sa Mitom, Hidom, Rabijom i Admirom.

4. Sijelo će se održati 22.oktobra 2016. u Porsgrunn-u. Zabilježite datum!!

** Mito: Hvala svima na druženju, sijelu, raja bez belaja. Pohvala omladini i djeci koji još uvijek dolaze da se druže s nama, divni ste. Bujrum dogodine u Porsgrunn / Skien / Grenland / Telemark. Biće gužva aBd, najavili se gosti iz Švedske, Danske, Nemačke… rezervišite na vrijeme! Hvala na “posuđenim” fotografijama, ako još ima pošaljite. Selam, pozdrav dragim ljubušacima

**Mito: 31.0ktobra 2015 bi i treće sijelo, stvorili smo tradiciju!
Divna ekipa na sijelu ljubušaka 2015. Ali nedostajali su nam svi koji nisu došli, a doći će iduće godine abd u Porsgrunn.

** Amela: Hvala svima vama na suradnji kao i gostima, rodbini na prekrasnom duzenju…Bila nam je cast biti domacini na ovogodisnjem druzenju Ljubusaka, bilo je za pamcenje. 

** Semir: Koristim priliku da se zahvalim vrijednim organizatorima sijela lokalnim “Østfold” ljubusacima na pripremi sale prije i poslije sijela, te vrijednim ljubuskim hanumama koje su odusevile goste sa svojim slatkim i slanim specijalitetima. Takodje pohvale zabavljacima rodjacima i Mirzi legendi te Miti i Sibili na pravljenju programa za sijelo! Dabogda se ovako sastajali iducih 100 godina i jos u vecem broju!

**Alem: Hvala na druzenju. Bilo je super. Organizatorima hvala na finom doceku a gostima na super provodu. Ko nije bio ne zna sta je propustio. Vidimo se abd iduce godine u Porsgrunnu – malo mladji.

** Fahro: Šteta je sto nas nije bilo vise! Ovi koji su propustili druženje, mogu se samo kajati

** Amela: Hvala i vama domacinima na suradnji i druzenju kao i gostima bilo je divno 

**  Daliha: Super je bilo i od organizacije i od gostiju i familije jedva cekam reprizu

** Amela: Ja se vec radujem iducem druzenju

** Rabija: Krasno druženje, imam samo riječi hvale kako za organizaciju tako i za domaćine.

** Jasmina: Hvala na sijelu, super nam je bilo i jedva cekamo sljedece sijelo

** Semir: Super drustvo na sijelu uz ugodno druzenje

** Mujo: Super sijelo, gosti, domaćini, hrana, atmosfera, vidimo se abd dogodine

** Mito: Aferim, divni ste, hvala svima, bujrum dogodine 

AFahro sijelo1

.

AMito sijelo

.

AAmela sijelo

.

AFahro sijelo

.

 

Asijelo4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Asijelo7

.

Asijelo8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Asijelo6

.

Asijelo

.

Asijelo2

.

Asijelo5

2044 Posjeta 1 Posjeta danas