Aida Droce – od izbjeglica do doktora nauka biotehnologije

AidaD1Uporan rad i trud se uvijek isplati. D. Aida Droce je dokaz da se i pored svih familijarnih i radnih obaveza san može ostvariti. Ona sigurno najbolje zna kako je to bilo moguće kombinirati sa “običnim” životom.  Suvišno je takvo pitanje i postaviti.

Dolaskom u Dansku početkom 90-tih, možda nije ni sanjala da će od danas i kroz cijeli život nositi titulu doktora nauka  biotehnologije te magistra molekularne biologije. Ma koliko to zvučalo komplikavano,Aidi nikad  nije teško odvojiti vrijeme da svakom to objasni i po više puta.

Biologija ja zainteresovala Aidu već od gimnazijskih dana, gdje je i donijela odluku da je to taj put na koji će krenuti. Odmah poslije gimnazije Aida je nastavila sa školovanjem u Aarhusu a potom u Aalborgu. Paralelno sa pisanjem doktorskog rada, tokom zadnjih tri mjeseca, dobila je kćerku kojoj je posvetila isto toliko pažnje kao i studijama. Naravno da se pitamo, kako je to moguće?

Aidu nije obeshrabrilo ni to što je morala voziti i po dva i po sata na posao ili studije, jer je uvijek znala šta joj je cilj. Njena familija, počevši od bračnog druga, do majke, sestre i drugih prijatelja, također su priskakali u pomoć kada je to trebalo. Ali napisati doktorski rad i odbraniti isti joj nisu mogli pomoći. Aida je to uradila sama i isti je odbranila na Aalborg Univerzitetu. Dodjela diplome doktora nauka je samo kruna svega što je do sada radila.

Prilikom svečane dodjele diplome o svom velikom uspjehu za BHDINFODESK  Dr. Aida Droce je rekla:   . Ovo je dan na koji sam  čekala. Zahvaljujuci podrsci moje familije i prijatelja uspjela sam ostaviri moj cilj i ispuniti moj san. Hvala svima na pomoći i podršci tokom  svih ovih godina moga školovanja. Sada mi je fokus moj posao te naravno moja familija.”  Inače Dr. Aida Droce je vodeći stručnjak u prestižnoj danskoj kompaniji Food Diagnostics gdje svakodnevno  primjenjuje svoje  znanje iz  biotehnologije i molekularne biologije.

Njen put je čista inspiracija za sve one koji izaberu isti ili sličan put. Uspjeh dolazi samo upornim radom i trudom onima koje nije strah da sanjaju. Uz tačno određen cilj ništa nije nemoguće. I ne treba zaboraviti da se svi padovi i usponi u jednom trenutku pretvaraju u čisto savršenstvo. Taj trenutak je Aida doživjela primivši titulu za cijeli život.

1097 Posjeta 2 Posjeta danas