Općine Ljubuški i Čitluk primjer suživota

Jonathan

Veleposlanik Jonathan Moore, voditelj Misije OESS-a u BiH, posjetio je jučer općine Ljubuški, Čitluk i grad Široki Brijeg te razgovarao o temi povratnika, sigurnosnoj kao i financijskoj situaciji s čelnim ljudima općinskih i županijskih vlasti, piše Večernji list BiH.
Susret s načelnikom općine Ljubuški Nevenkom Barbarićem i predsjednikom OV-a Tihomirom Kvesićem započeo je razgovorom o napadu na vjerski objekt Islamske zajednice krajem prošle godine, gdje su se predstavnici OESS-a zahvalili općinskim vlastima na brzoj intervenciji. Načelnik Barbarić se ovom prilikom osvrnuo na ukupan status bošnjačke populacije u Ljubuškom i na sve ono što općinske strukture vlasti čine za poticanje suživota. O istoj temi Moore je razgovarao i s načelnikom općine Čitluk Ivom Jerkićem, gdje je također nedavno zabilježen vandalski napad na imovinu povratnika bošnjačke nacionalnosti, što su općinske vlasti oštro osudile. Tijekom posjeta načelnicima dotaklo se i drugih tema, poput gospodarstva i problema s kojima se susreću gospodarstvenici u ovom kraju. Moorea je zanimao i Barbarićev stav o ustavnim promjenama. Na pitanje o ukidanju županija, načelnik Barbarić je kazao da su i županije i FBiH u istom statusu te dodao “zašto ne bi ukinuli Federaciju, a napravili tri ili pet županija”._

Na temi županija Moore se zadržao i prilikom razgovora s ministrom financija ZHŽ-a Tonijem Kraljevićem. “Nismo došli ni s kakvim zahtjevima, nego s otvorenom željom kako bismo od ministra financija, kojeg sam imao priliku upoznati prije četiri godine na jednoj drugoj dužnosti, doznali kakva je financijska situacija u ovoj županiji”, kazao je Moore. Kraljević je, pak, kazao kako je posebno zanimanje Moore pokazao prema najosjetljivijima kategorijama stanovništva ove županije, odnosno prema činjenici kako je ova Vlada ZHŽ-a napravila velike pomake kada je u pitanju isplata sredstava najugroženijim kategorijama. “Dotaknuli smo se složenosti financijske situacije, ali i svega onoga što se radi na stabilizaciji stanja”, kazao je Kraljević. Politička i financijska situacija ove županije bila je temom susreta i s premijerom Vlade ZHŽ-a Zdenkom Ćosićem i predsjednikom Skupštine Antom Mišetićem u središtu županijske Vlade u Širokom Brijegu. O temi sigurnosne situacije Moore je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova ZHŽ-a Zdravkom Borasom, kao i v. d. ravnatelja policije MUP-a ZHŽ-a Milenkom Madunovićem. Ministar Boras je upoznao Moorea s poteškoćama s kojima se susreće ovo ministarstvo, gdje je u prvi red istaknut manjak kadrova, što bi do kraja godine trebalo biti riješeno kroz dva natječaja za prijem policijskih službenika. Boras je ovu priliku iskoristio kako bi istaknuo jako dobru suradnju s Tužiteljstvom, kao i s ostalim policijskim i sigurnosnim agencijama na svim razinama. Prilikom razgovora o sigurnosnoj situaciji, ZHŽ je istaknuta kao primjer jedne od sigurnijih županija, za što je u najvećoj mjeri zaslužno upravo ovo ministarstvo i aktivnosti koje svakodnevno provode.

Marija Medić Bošnjak/Vecernji.ba, Radio Ljubuski

1015 Posjeta 2 Posjeta danas