Uspjeh firmi iz Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona: Dva kantona nosioci izvoza iz Federacije

epa01003372 Steel bands are transported for further processing at the new plant of Spanish company 'Gonvauto Thuringia corporation' in Arnstadt, Germany, 08 May 2007. Spanish car industry supplier 'Gonvarri' has built a steel pressing plant for 50 million euros in Arnstadt, which opened on 08 May. The German state of Thuringia granted 11 million euros for the construction of the plant currently employing 33 people, planning to employ 125 by the year 2010.  EPA/MARTIN SCHUTT

Metalski, drvni i prehrambeni glavni su industrijski sektori, a Njemačka, Austrija, Hrvatska i Slovenija su najvažniji vanjskotrgovinski partneri.

Rastući izvoz iz Federacije BiH počiva prvenstveno na kompanijama iz dva ključna kantona. Zeničko-dobojski kanton (ZDK) i Tuzlanski kanton (TK) čine 51 posto ukupne industrijske proizvodnje u Federaciji BiH i proteklih godina u ukupnom izvozu iz FBiH učestvovali su sa skoro 50 posto. Razvijena industrijska proizvodnja, uprkos različitim preprekama u poslovanju, ključni je adut ovih regija koje će i u budućnosti biti nosioci domaće privrede.

Prehrambena industrija

Pokrivenost uvoza izvozom u Tuzlanskom kantonu, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosi 80,6 posto, a glavna izvozna tržišta ovog kantona su Austrija i Slovenija.

Komentirajući ove podatke, predsjednik Privredne komore TK Nedret Kikanović kazao je za Faktor da je prehrambena industrija jedan od važnih nosilaca privrede.

– Mnoge naše firme iz prehrambenog sektora već imaju dogovorene poslove u inostranstvu za 2016. godinu i možemo očekivati još veći rast izvoza. Tu su prvenstveno meso i mesne prerađevine, kornišoni, maline i ostalo voće. Značajan je doprinos i metaloprerađivačkog sektora, kao i hemijske industrije. Solana Tuzla, GIKIL i Sisecam Soda Lukavac konstantno proizvode i izvoze – naveo je Kikanović.

Govoreći o Austriji, kao glavnom vanjskotrgovinskom partneru Tuzlanskog kantona, naš sagovornik rekao je da mnoge austrijske firme su ulagale u TK što se odrazilo i na proizvodnju i plasman robe na tamošnje tržište.

Gotovi proizvodi

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko izjavila je za Faktor da metalni i drvni sektor prednjače u izvozu privrede u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

– Prilično je razvijena i tekstilna industrija koja radi lohn poslove za poznate kupce. Najviše izvozimo u Njemačku, Austriju, skandinavske zemlje, Tursku i Hrvatsku. Radi se uglavnom o gotovim proizvodima i polufabrikatima. To su autopresvlake, HTZ oprema i radna odjeća, montažne konstrukcije, prikolice za prijevoz naftnih derivata, oprema od inoxa, namještaj, ventilacijski kanali i drugo – rekla je Janko.

BPK primjer uspjeha

Bosansko-podrinjski kanton jedan je od rijetkih koji ima pozitivan vanjskotrgovinski bilans. U 2014. godini, tamošnja privreda izvezla je 136 miliona KM, a uvezeno je 100 miliona, čime je ostvaren suficit od 35 miliona KM. Sekretar Udruženja poslodavaca BPK Adnan Bukva kazao je za Faktor da se najviše izvozilo u oblasti metalske, autoindustrije i namjenske industrije. Naveo je firme Emka Bosnia, Bekto Precisa, UNIS Ginex, Pobjeda Rudet i Pobjeda Technology koji proizvode i izvoze na sve kontinente svijeta.

1493 Posjeta 1 Posjeta danas