ZLOGLASNI ‘MIĆE’: Ubijali bošnjačke i hrvatske civile, rasformirani kad su silovali suprugu srpskog vojnika koji je bio na liniji!

mice1Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuki, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici, sudi se pod optužbom da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih

Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedoci odbrane označili su Zorana Šljuku i Ljubišu Petrićevića najodgovornijim u “Mićama” tokom akcije srpskih vojnih i policijskih formacija u razoružavanju sela Stenjak i Rankovići u junu 1992. godine.

Svjedok odbrane Dragana Marjanovića Miroslav Lazić kazao je kako je Šljuku upoznao u februaru 1992., kada je došao u kasarnu i ponudio se da nabavi oružje za tadašnju Teritorijalnu odbranu.

Nakon što je, kako je naveo, komandant kasarne Šljuku istjerao van, nije ga više viđao sve do maja 1992. godine. Tada im je rečeno da su “Miće”, čiji je Šljuka bio pripadnik, u grad došle kako bi pomogle mobilizaciju. No ubrzo se, kazao je svjedok, to ispostavilo netačnim.

– Odmah su im se pridružili lokalni kriminalci. Upadali su u kancelarije općine i policije, pljačkali imovinu Bošnjaka i Hrvata, maltretirali niže oficire. Kasnije su počeli pljačkati i imovinu Srba – kazao je Lazić.

Opisujući događaje u selu Ranković, svjedok je rekao da su “Miće”, s vojnom i civilnom policijom te dijelovima Teslićke brigade Vojske Repubike Srpske (VRS) učestvovali u napadu na selo koji je trajao četiri dana i rezultirao predajom dijela stanovnika.

– Tada je zarobljeno oko 30-35 Bošnjaka. Ostali su pobjegli – kazao je on.

Na pitanje Tužilaštva, zna li da su u Tesliću i Pribiniću postojali zatvori, Lazić je odgovorio da zna, dodavši da je zatvor u Pribiniću obezbjeđivala Vojna policija.

Svjedok je kazao kako “Miće”, iako su učestvovale u napadima, nisu bile pod komandom Teslićke brigade. Djelovali su u borbama sve dok nisu silovali suprugu srpskog vojnika koji je bio na liniji. Tada je odlučeno da ih se pohapsi i rasformira.

– Do tog silovanja, niko im se nije suprotstavljao. Kada su uhapšeni, pružali su otpor. Ubili su mog rođaka, bilo je i ranjenih – opisao je Lazić, dodavši da su “Miće” bile zatvoreni u podrumu Robne kuće i tu premlaćeni.

Za egzekucije na planini Borja je čuo, ali nikada nije znao detalje. Kaže da je u ratu i nakon rata radio s Draganom Marjanovićem, no da je za zločin saznao tek nakon njegovog hapšenja.

– Grad je bio u šoku, niko nije ni mogao pomisliti da Marjanović ima nešto s tim – kazao je Lazić.

Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuki, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici, sudi se pod optužbom da su 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine odveli na planinu Borje i ubili ih.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade VRS, a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.
Svjedok odbrane Radomir Mijić, ratni oficir Teslićke brigade, ispričao je kako je iz grada premješten nakon sukoba s Ljubišom Petrićevićem na sastanku u komandi brigade.

– Kazao je kako su nam Hrvati najveći neprijatelji te da čim vidimo ustašu, odmah ga trebamo smaknuti. Ja sam se tome usprotivio i sklonjen sam jer bi me Petrićević kasnije sigurno ubio – ispričao je svjedok.

“Miće” je upoznao kasnije, kada su, kako je rekao, postrojavali oficire Teslićke brigade. Šamarali su vojnike i niže oficire, a Zorana Šljuku su tada nazivali narednikom.

– Uzeli su sebi nadležnosti na koje nisu imali pravo, nisam čuo da im se iko tada mogao suprotstaviti – kazao je Mijić.

Pojasnio je da je za zločin počinjen na Borju saznao tek 1995. godine. Razgovarajući s kolegom, rekao je kako je sretan što u Tesliću nije bilo ratnih zločina.

– Okrenuo se i kazao mi da je, nažalost, bilo i tada mi je ispričao da su se desila Borja – naveo je Mijić, dodavši da nikada ni od koga nije čuo da se Marjanovića povezuje s tim zločinom.
Nastavak suđenja zakazan je za 18. februar, prenosi BIRN – Justice Report.

1237 Posjeta 2 Posjeta danas