Jedinstveni proizvod iz sela Šćipe: Prozorski sir – dobitnik zlatnih medalja

Prozorski_sir “Prozorski sir napravljen je od kravljeg neobranog mlijeka – dobijenog sa sočnih pašnjaka ovih planinskih prostora – potpuno čistog od bilo kakvih neorganskih dodataka. Proizveden je rukama vrijednih majstora sirara koji ga svakodnevno prave s puno pažnje i odgovornosti. Period je zrenja ovog sira dva i po do tri mjeseca. Njegov je ukus poseban i teško ga je opisati, jednostavno ga morate probati”

Dvadesetak kilometara od Prozora nalazi se selo Šćipe. Iz ovog su mjesta stanovnici nakon rata u velikom broju selili. Danas u Šćipama živi dvjestotinjak mještana koji su primjer kako se može doći do uspjeha, čak i u sredinama u kojima nema ni bolnice ni srednje škole. Stanovnici ovog sela uzgajaju maline, jagode, borovnice i gljive, a tvrde da najukusnije maline i borovnice uspijevaju baš u ovom kraju. Prolazeći selom, koje se čini kao da je odvojeno od svijeta, teško je pretpostaviti da se upravo u njemu proizvodi jedan od najukusnijih domaćih tvrdih sireva – Prozorski sir.

U mjesnoj zajednici Šćipe djeluje Zemljoradnička zadruga “Promilk”, koja je osnovana u jednom od najnerazvijenijih dijelova općine Prozor. Ibro Daguda, direktor Z.Z. “Promilka” zaStav govori o uspješnoj priči mještana Šćipa.

Deset godina od početka proizvodnje

Ideja da se proizvodnja sira pokrene u Šćipama nastala je nakon rata koji, nažalost, nije mimoišao ni ove prostore. Trebalo je smisliti od čega živjeti i kako vratiti prognanike. Projekt je započeo 2003. godine. “Nismo željeli ostaviti ove prostore. Zadrugu su osnovali mještani ovih planinskih sela da bi lakše rješavali svoje svakodnevne probleme. U okviru zadruge pokrenuti su proizvodnja, otkup i prerada mlijeka, a za te potrebe sagrađena je manja zgrada mljekare, odnosno sirane. Dovedeni su voda, struja, nabavljena osnovna sirarska oprema”, objašnjava Daguda i dodaje da je sredstva osiguralo tadašnje rukovodstvo općine koja je djelovala i u izbjeglištvu i na prostoru Šćipa.

Da bi se sirana do kraja osposobila za proizvodnju, zadruga je uzela kredit. Tako je krajem 2005. godine počelo s otkupom mlijeka, a time i s proizvodnjom Prozorskog sira. Potencijali ovdašnjih livada, pašnjaka, oranica i stočnog fonda bili su potpuno neiskorišteni, kaže direktor “Promilka”, a pokretanje svih aktivnosti u vezi s preradom mlijeka, pored profita, potaknuti su socijalnim i demografskim stanjem u ovom kraju.

“Prozorski sir napravljen je od kravljeg neobranog mlijeka – dobijenog sa sočnih pašnjaka ovih planinskih prostora – potpuno čistog od bilo kakvih neorganskih dodataka. Proizveden je rukama vrijednih majstora sirara koji ga svakodnevno prave s puno pažnje i odgovornosti. Period je zrenja ovog sira dva i po do tri mjeseca. Njegov je ukus poseban i teško ga je opisati, jednostavno ga morate probati”, kaže Ibro Daguda.

1755 Posjeta 1 Posjeta danas