Svečano otvorena prva izgrađena džamija u posljednjih 400 godina u Konjicu

konjicPrva izgrađena džamija u Konjicu, u posljednjih 400 godina, svečano je otvorena danas uz prisustvo nekoliko hiljada vjernika islamske vjeroispovjesti iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i predstavnika kantonalnih i federalnih nivoa vlasti.

Svečano otvaranje započelo je učenjem Kur'ana, nakon čega su se prisutnima obratili imam gradske džamije, hafiz Ruhid ef. Nezir, te dr. Emir Duranović, predsjednik IO MIZ Konjic, kao i Redžo ef. Muhibić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic.

Načelnik općine Konjic, Emir Bubalo, u svom obraćanju izrazio je veliku zahvalnost svim vakifima i donatorima koji su omogućili realizaciju toga projekta.

Pored spomenutih, prisutnima su se obratili i resu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, te direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zaimović, kao i muftija mostarski Salem ef. Dedović.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su gosti iz Katara i Kuvajta koji su pomogli realizaciju toga projekta, a Muhammed Ismail el-Ensari generalni direktor humanitarne organizacije Al-Najat iz Kuvajta, kazao je kako mu je zadovoljstvo vidjeti veliki broj vjernika koji su došli da svjedoče velikom historijskom trenutku za općinu Konjic.

Također je napomenuo kako su pri prvoj posjeti općini Konjic i sastanku sa dr. Emirom Duranovićem, predsjednikom IO MIZ-a Konjic, uvidjeli kako su njihove namjere iskrene i da su zbog toga odlučili se pružiti pomoć za realizaciju projekta izgradnje centralne gradske džamije u Konjicu.

“Mi ćemo i dalje biti ovdje uz te ljude i pomoći da se manji radovi koji još uvijek nisu završeni realiziraju do kraja”, istaknuo je Muhammed Ismail el-Ensari generalni direktor humanitarne organizacije Al-Najat iz Kuvajta.

Nakon obraćanja i prigodnih govora upriličena je predaja ključeva i svečano otvaranje džamije, te zajedničko klanjanje podne namaza.

.

1177 Posjeta 1 Posjeta danas