Sto godina institucionalnosti islama u Hrvatskoj

islam-hrvatska-tsostaric-promo_0U prostorijama Islamske zajednice Hrvatske u Zagrebu održava se susret islamskih zajednica Evrope.

Susret okupio 50-ak muftija, reisa, predsjednika, ministara, predstavnika vakufa… [Al Jazeera/ Tomislav Šoštarić]
Povodom obilježavanja stogodišnjice institucionalnosti islama u Hrvatskoj, u prostorijama Islamske zajednice u Zagrebu u utorak je počeo susret islamskih zajednica Evrope pod nazivom “Muslimani u Europi – naslijeđe i budućnost”.

Susret je okupio 50-ak muftija, reisa, predsjednika, ministara, predstavnika vakufa, a razgovarat će se o trenutnom stanju muslimana u Evropi i dati pogled na budućnost islama na Starom kontinentu, s obzirom na rastuću islamofobiju, javlja Anadolija.

Među prisutnima su i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, predsjednik turske Uprave za vjerske poslove Mehmet Gormez, reisul-uleme Makedonije i Crne Gore Sulejman Rexhepi i Rifat Fejzić.

Susret je počeo učenjem odlomaka iz Kur'ana, a nakon toga se prisutnima obratio zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović, koji je na čelu IZ-a u Hrvatskoj, koji ove godine nizom događanja obilježava stogodišnjicu institucionalnosti islama u Hrvatskoj.

Historijski izazov

Hasanović tvrdi da njihova iskustva i pravni obrasci mogu poslužiti svima u rješavanju statusnog pitanja i uređenih odnosa vjerske zajednice i društva.

Poručio je kako “stojimo pred velikim historijskim izazovom, na koji moramo odgovoriti”.

Susret je okupio 50-ak muftija, reisa, ministara i predstavnika vakufa [ Al Jazeera/Tomislav Šoštarić)

“Evropa u nama traži partnere kao i naši vjernici, jer se osjećaju bespomoćno. Želim da iz Zagreba na ovaj veliki jubilej krene inicijativa za iznalaženje najboljih rješenja muslimanskog statusnog i svakog drugog pitanja u Evropi”, dodao je Hasanović.

Prije obraćanja novinarima je kazao kako “oni imaju stogodišnju pozitivnu praksu u Hrvatskoj, a koju žele podijeliti sa svima koji to nemaju”.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Miro Kovač zvanično je govorom otvorio susret i kazao kako ova godišnjica ima iznimnu snagu i simboliku posebno u historijskim okolnostima u kojima se nalaze Hrvatska, Evropa, ali i svijet.

Prema njegovim riječima, Hrvatska i Islamska zajednica u njoj svoj su odnos gradile stoljećima. Kovač je istaknuo da je islam sastavni dio hrvatskog kulturnog života i tu saradnju treba nastaviti.

“Ono mukotrpno izgrađeno treba svakodnevno njegovati, zalijevati svaki dan“, rekao je Kovač te istaknuo da saradnja i tolerancija te izgradnja zajedničke budućnosti može uspjeti samo ako su u to uključeni svi relevantni čimbenici u društvu.

Kao obvezu Hrvatske istaknuo je i da ona mora tu toleranciju širiti i prema susjedima i pomagati u tom i svakom drugom smislu u tom dijelu svijeta.

Kovač je podsjetio kako je Sabor 1916. godine službeno priznao islamu status religije i time ga izravnao sa svim do tada religijskim grupama i zajednicama: katoličkom i jevrejskom.

Kvalitetna saradnja

Poručio je kako trebaju biti ponosni na odnos države i Islamske zajednice u ovoj zemlji.

Kovač je naglasio kako je odnos Hrvatske i Islamske zajednice vrlo kvalitetan te dodao kako je bitno da iz Hrvatske ode poruka saradnje, razumijevanja i kako je izgradnja zajedničke budućnosti moguća samo ako su u to uključeni svi elementi društva.

Skupu su se obratili i ministar vanjskih poslova Miro Kovač i gradonačelnik Milan Bandić [Al Jazeera/Tomislav Šoštarić)

Ministar pravosuđa Hrvatske Ante Šprlje kazao je kako je Hrvatska ponosna što ima ovakvu Islamsku zajednicu, koja je dio njene države.

Prema njegovim riječima, malo je država koje se mogu pohvaliti ovako kvalitetnom saradnjom države i Islamske zajednice.

Šprlje je naglasio da će Islamska zajednica u Hrvatskoj uvijek imati partnera u državi. “Kao država pružamo ruku prijateljstva islamu i islam je pruža natrag”, istaknuo je.

Rekao je kako na islam u Hrvatskoj gledaju kao na konstruktivan element, a nikada ono što se želi prikazati u drugim državama, kao destruktivan element.

Skup je samo jednom rečenicom, za koju je dobio glasan pljesak, pozdravio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. “Mi u Zagrebu smo rješenje, a ne problem. Neka iz Europe dođu vidjeti što je rješenje”, poručio je Bandić.

Svečana sjednica Sabora

Obilježavanje stogodišnjice islama počelo je promocijom knjige bivšeg muftije Ševke Omerbašića Jadranski dragulji, potom svečanom sjednicom svih organa i ustanova IZ-a, na kojoj su dodijeljena priznanja najistaknutijim članovima koji su u 100 godina doprinijeli radu i razvoju Islamske zajednice, kao i “Halal forumom“ u Centru za certificiranje halal kvalitete.

U srijedu će biti održana svečana sjednica Hrvatskog sabora, na kojoj će se prisjetiti sjednice Sabora održane prije 100 godina na kojoj je islam priznat i izjednačen sa svim drugim religijskim zajednicama u Hrvatskoj.

Tom prilikom će predstavnici Islamske zajednice uručiti priznanja Saboru, Vladi i predsjednici Hrvatske, zaslužnim gradonačelnicima i drugima.

Istog dana u Hrvatskom narodnom kazalištu bit će održana svečanost kojoj će prisustvovati 700 zvanica.

Izvor: Al Jazeera i agencije

1019 Posjeta 2 Posjeta danas