Rezultati popisa za RS mogu biti objavljeni isključivo uz saglasnost državne Agencije

hasanzolicNakon što je Agencija za statistiku BiH donijela odluku o utvrđivanju jedinstvenog programa obrade podataka, stečeni su uslovi za objavu rezultata popisa. Kako ocjenjujete ovu odluku državne statističke agencije?

ZOLIĆ: Izuzetno sam zadovoljan što je direktor Agencije za statistiku BiH uvidio da treba raditi po zakonu i on je to uradio. Zakon kaže da jedino direktor Agencije za statistiku BiH može objaviti rezultate popisa stanovništva. Isto tako, rečeno je da rezultati popisa treba da budu objavljeni do 1. oktobra 2016. godine. Direktor Agencije se pridržavao zakonskih odredbi i potpisao je odluku da se podaci mogu početi objavljivati.

VIJESTI.BA: Rečeno je da će Agencije za statistiku BiH objaviti rezultate u skladu sa zakonom i preporukama IMO tima. Ko će biti rezidenti? Može li se procijeniti koliko će, prema usvojenoj metodologiji, BiH imati stanovništva?

ZOLIĆ: Kada je u pitanju rezidentnost, prema preporukama IMO tima, 273.000 bi trebalo da se isključi iz tzv prisutnog stanovništva. To bi sada značilo da bi BiH imala 3.520.000 stanovnika, od toga 1.764.000 Bošnjaka, 543.000 Hrvata i 1.085.000 Srba.

VIJESTI.BA:  Budući da je popis iz 2013. godine prvi poslijeratni u BiH, koliko su zapravo značajni njegovi rezultati?

ZOLIĆ: BiH podnijela je aplikaciju za članstvo u EU i sada se očekuje čuveni upitnik. Dakle, BiH će morati ispuniti veliki broj obrazaca, a koji se tiču popisa stanovništva. To se, recimo, odnosi na sve podatke o prirodnim potencijalima, izgrađenim proizvodnim kapacitetima, kapacitetima infrastrukture, školama, zdravstvenim ustanovama…

Osim toga, rezultati popisa značajni su i za investitore. Oni traže podatke o tome koliko BiH ima, na primjer, uglja, rude, kakva nam je saobraćajna infrastruktura… To su značajni podaci za investitore.

VIJESTI.BA: Dan nakon što je Agencija za statistiku BiH saopštila svoju odluku, iz RS stižu žustre reakcije. Predsjednik Milorad Dodik rekao je da je odluka nezakonita, te da Srpska ima kapacitet da u skladu sa zakonom prezentuje javnosti podatke o popisu.

ZOLIĆ: On može objaviti podatke samo za RS, ali to mu niko neće priznati. Popis stanovništva je državni projekat. Dakle, država BiH odgovara za taj projekat. Popis stanovništva 2013. rađen je za čitavu BiH.

Zakon kaže da entitet može objaviti svoje podatke, ali uz saglasnost Agencije za statistiku BiH. Dakle, ne može se to uraditi bez saglasnosti državne Agencije.

VIJESTI.BA: Ukoliko nije bilo zloupotreba podataka popisa stanovništva i ako njih posjeduje samo državna Agencija, kako je uopšte moguće govoriti o tome da ih entitetske institucije mogu objaviti?

ZOLIĆ: To ni meni nije jasno. Postavio sam ranije pitanje statističarima u RS kako ona može tražiti da se objava podataka odgodi do kraja godine, kako bi ona mogla analizirati. Da bi se podaci analizirali, morate imati te podatke. Postavlja se pitanje odakle njoj ti podaci?

Drugim riječima, vjerovatno je došlo do zloupotrebe i da oni imaju te podatke. Ponavljam, Dodik može objaviti rezultate za RS, ali uz saglasnost Agencije za statistiku BiH. Osim toga, RS ne može da određuje kriterijume mimo preporuka IMO tima i zakona.

Razgovarala: Nevena Šarenac

905 Posjeta 1 Posjeta danas