Dr.BISERA SULJIĆ-BOŠKAILO: ILIRIJA(Illyricum),PROSTOR NA KOJEM LEŽI DANAŠNJA BiH

Ilirija

Ilirikum,ili Ilirija,bila je zemlja koja je u vrijeme jake Rimske imperije zahvatala prostor od Istre do rijeke Drine,te od Jadranskog mora do Panonije.Znači,najviše prostor današnje Bosne.

Smatra se da su Iliri,koji su nosili oružje kao Gali,a tetovirali se kao Tračani,bili najvjerovatnije stari Feničani.Po grčkim legendama,prvi ilirski kralj trebao bi biti Feničanin,Kadmus,sin feničkog kralja,koji je porobio Ilire i postao njihov kralj.Njegov kasnije rođeni sin dobija ime Ilirios.

U Ilira su postojala mnogobrojna plemena,a kao najhrabrije ilirsko pleme ističu se Desititi,koji su početkom naše ere živjeli u blizini današnjeg Sarajeva.

Iliri su se često miješali sa drugim narodima ili plemenima,kao što su,naprimjer,Kelti.Ilirska plemena su se znala međusobno razlikovati kako po političkom,tako i vjerskom opredjeljenju,a uz to i po običajima.Južana ilirska plemena su imala veoma visoko razvijen politički sistem.U IV i III vijeku prije naše ere kod Dardana je,npr.,bio kralj,koji je u miru vladao,a u ratnim uslovima vodio vojsku.Njegov narod je živio od zemlje i morao mu plaćati danak.Pored kraljeva bilo je i plemića,koje antički pisci nazivaju „principes“,“nobles“ i „dinastai“.

Ako nije bilo muškog nasljednika znala je i žena da preuzme prijesto,kao što imamo primjer kod Liburnera.Ali bilo je i primjera,kao kod panonskih Ilira,gdje nije bilo čvrste političke vladavine i gdje se živjelo po raznim ustaljenim običajima i samo u ratnim uslovima su se plemena udruživala i zajedno ratovala pod jednim vođom.

U miru su Iliri bili stočari i zemljoradnici,a u ratu vojnici,kao što je primjer kod Dardana.Plemići su bili bogati i privilegovani,što pokazuju i njihovi grobovi,koji su pronađeni i u blizini Sarajeva.

Dardani su bili muzikalni,poznavali su sviralu,i bili su poznati po produkciji sira.No,znali su da produciraju i metal,pa nalazimo kod Dardana i zlato.

Antičke legende kažu da su Iliri mogli pogledom da ubiju čovjeka i zato se pominje „zlo oko“,koje je,navodno imalo dvije zjene u jednom oku.

Žene su,osim što su mogle da budu kraljice,poput Teute,mogle i da biraju oca za svoje dijete i poslije toga da se vrate ranijem mužu.

Najpoznatiji ilirski kralj je Argon,koji je 230.g. prije nove ere umro,a kojeg je naslijedila njegova žena Teuta.Prvi rat Rimljani protiv ilirske zemlje vodi se u vrijeme Teute 223.g.p.n.e.

Gentios je posljednji ilirski kralj i 168.godine p.n.e. raspada se ilirsko kraljevstvo koje Rimska imperija parča.

Kad je Cezar 59.godine p.n.e. došao na vlast pripala mu je Ilirija.Sa njegovim ubistvom 44.godine p.n.e. dolazi Oktavijan,koji u sebi nosi ilirsku krv.Ratovi protiv Ilirije se vode i početkom naše ere,Ilirija potpuno pada pod vlast Rimljana i postaje rimska provincija.Ilirija daje svoje sinove za rimsku vojsku,zato imamo mnogo Ilira kao visoke oficire.Isto tako,u III vijeku imamo Ilira i na prijestolju.

U pojedinim dijelovima Bosne ilirski govor se zadržao i do 7.vijeka,a kao jedno od ilirskih plemena pominju se i Mesapi,koji su iz Ilirije prešli na drugu stranu Jadranskog mora i ostali da žive u dijelovima današnje Italije.Ovi Iliri su posebno poznati po svom ilirskom,ili masafijskom pismu.

Izvor:Dr.Bisera Suljić-Boškailo-Goti u Bosni,TZ 2016.

3481 Posjeta 1 Posjeta danas