Priča o najfotografisanijem Mostarcu

mo2

Radni vijek proveo je u starom gradu, te postao prepoznatljiv “zaštitni znak” i atrakcija grada Mostara. A ovaj “čuvar Starog mosta“, kako su ga nazvali Mostarci, čuva i druge vrijedne stvari.

Uvijek u bijelom, bos, ali veseo. Više od 40 godina 75-godišnji Safet “stražari” kraj Starog mosta u svom skromnom dućanu koji obiluje starinama i koji se razlikuje od svih ostalih. Izgradio je svoj stil od kojeg kako kaže nikad nije odustajao.

Doba je kiča i turisti koji nas posjećuju nemaju ukusa, ne znaju šta je lijepo i vrijedno šta nije vrijedno. Kupuju ono što je šareno i sjajno“, rekao je Safet Begović.

To su stvari koje ja na otpadu slučajno kad tražim bakar da pravim narukvice pa onda vidim neku starinu koju ja mogu popraviti i prodati i odnijeti sebi kući“, dodao je Begović.

On kaže da niko ne bi rekao da se može fino živjeti od dva kilograma bakrenog nakita.

Ovo su bakreni prsteni, ja ih svaki dan moram 30-ak napraviti, narukvica do 50. Samo to prodajem.

Problema sa sporazumijevanjem sa strancima kaže nema, tečno priča više stranih jezika. Svjestan je da plijeni pažnju brojnih turista i da je najfotografisaniji Mostarac, no to ističe i nije baš uvijek ugodno.

Ima dana da ja zatvorim radnju u 10 sati jer uopšte ne mogu raditi, sto ljudi se poreda i niko ne pita smeta li što slika, ja kad radim narukvice sve su mi u ranama prsti. Moram se skoncentrisati da ovo fino izradim jer ja slabo vidim. 75 godina da to precizno uradim“, ispričao je Safet.

Osim svojim izgledom i predmetima koje prodaje, pažnju turista privlači izvodeći razne akrobacije. Aktivnost je kaže najvažnija u životu, skako je sa Starog mosta, pazi na ishranu, ali još uvijek dosta uči i istražuje.

Ko se odrekne aktivnosti odrekao se i života. Odumiru mu mišići i mozak, moždane ćelije, to vam je kao dizanje tegova imaš mišiće, isto tako mozak on je u funkciji i on se razvija bez obzira koliko ti je godina ako ga ti uposliš“, kazao je Safet Begović.

A omiljen je bio i među ženama. Govoreći o tome šta je to što ih je privlačilo, dodaje da je to vjerovatno znanje i orijentalnost koju posjeduje.

Tajna je da budeš zanimljiv, ako dođe studentkinja koja studira sociologiju da znaš nešto o tome onda ti nju dobiješ time, otkud zna neko to na ulici zna ko prodaje, a sad raspravlja o bihevioralnim naukama“, izjavio je Safet Begović.

Nakon radnog dana, upušta se bosonog u šetnju i razgovore po omiljenoj mu mostarskoj čaršiji, opet vješto izbjegavajući objektive fotoaparata.

Iako je bilo govora da će od dućana napraviti muzej o samom sebi, kaže planova nema, živi za danas, ne misleći o tome šta donosi novi dan.

baN1.info, pise Djenana Kaminic

1133 Posjeta 1 Posjeta danas