Japanska jabuka

japanske-jabuke
Japanska jabuka, ili kaki, kako se još zove, u prevodu znači “hrana bogova”.
Svjež plod ili sok kakija dobar je za liječenje zatvora i upale crijeva, hemoroida, bolesti želudca, a pomaže i kod visokog tlaka.

Ljekovito djelovanje
List kakija koristimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva) u liječenju raznih tegoba. Plod kakija ima veliku nutritativnu vrijednost i dobra prirodna ljekovita svojstva te se preporučuje kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik.
Svjež plod ili sok kakija uzimamo za liječenje:
– bolesti crijeva (kod zatvora, upalnih stanja i infekcija crijeva, poremećene probave i pražnjenja naročito za vrijeme putovanja ili promjene klime),
– bolesti želudca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, loše probave),
– za liječenje hemoroida (spriječava tvrdu stolicu i djeluje povoljno na pražnjenje crijeva),
– bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči,),
– ako plod kuhamo tada njime liječimo proljev,
– osušeni zreo plod kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje komplikacija sa bronhima i to naročito kod suhog kašlja (uzimamo prašak od suhog kakija),
– mladi izdanci grana djeluju kao adstrigent i stiptik,
– svježe istisnuti sok kakija kod liječenja visokog tlaka
– cvjetne čašice za liječenje štucavice,
– bolesti živaca (umirujuće djeluje na živce koje relaksira i jača),
– jačanje imuniteta.
Ako ogulimo kaki te ga ostavimo da odstoji na suncu i preko noći on poprimi izvana bijelu boju te takvog koristimo u terapiji za liječenje:
– raznih parazita u crijevima (antihelmetik),
– za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik),
– za liječenje kašlja (antitusik)
– te za liječenje visoke tjelesne temperature tijela ili kod tjelesne temperature.
Novija istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje kakija uz spoznaje o njegovom djelovanju u ogledima na životinjama kao antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća – holesterol, trigliceridi – lipidi), kao i antitumorsko djelovanje.
Dobar prirodni i ljekovit proizvod od kakija je dakako i rakija koju ima poseban aromatičan ukus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mjesecima veće nutritivne vrijednosti. Sjeme kakija je dobar surogat za kavu ako ga prepržimo i sameljemo u prah.
Koža – kora ploda kakija može se sušiti te samljeti u prah i koristiti kao sladilo. Pupoljak kakija je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima ljekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svjež plod u potpunom zrelom stanju dobro je ljekovito sredstvo za liječenje hemoroida i raznih poremećaja pražnjenja crijeva kao laksativ, a ako plod kakija kuhamo tada je dobar antidijaroik.
Suh plod kojeg usitnimo u prašak (prašak pomiješamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je antitusik. Svjež sok ili sok iz ploda kakija dobro je ljekovito sredstvo za liječenje visokog tlaka – hipertenzije.
(izvor: herbateka.eu)
(spagosmail)
1403 Posjeta 1 Posjeta danas