„JEDNAKOPRAVNOST“ U ZAVODU OSIGURANJA HNK

To da su Bošnjaci Hercegovačko-neretvanskog kantona već odavno protjerani s čelnih pozicija u MUP-u i pravosudnom sektoru poznata je činjenica.No,situacija nije sjajna ni kada je riječ o zdravstvenoj oblasti,pa tako pozicija direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja(ZZO) još nijednom nije pripala Bošnjacima.

Inače,ZZO HNK slovi kao „zlatna koka“ s obzirom na to da ima budžet od 122 miliona KM,a zanimljivo je da od 130 uposlenih,u toj ustanovi rade čak 102 Hrvata,dok je Bošnjaka 26 te troje Srba.Od šest pripravnika svi su Hrvati.

U sjedištu Zavoda u Mostaru od 96 uposlenika je 78 Hrvata,dok je Bošnjaka 12 te dvoje Srba.S druge strane,u još jednoj poslovnici ZZO-a u Mostaru,u Fejićevoj ulici,sedam je Hrvata,a šest Bošnjaka.Bošnjaka nema u poslovnicama ZZO-a u Prozoru/Rami,niti Čapljini ili pak Stocu.

Od 11 rukovodećih pozicija u ZZO-u,samo su dvije pripale Bošnjacima,dok je među 12 šefova službi 10 Hrvata.Slična situacija je i sa šefovima poslovnica,gdje su samo dva mjesta od ukupno devet pripala Bošnjacima.

Kada je riječ o bolnicama,prema podacima resornog Ministarstva iz 2012. u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar uposleno je 77 Bošnjaka, 38 Srba, 23 ostalih,dok je Hrvata 1.535.Međutim,za pet godina broj uposlenih u ovoj bolnici,prema dostupnim informacijama,porastao je za više od 250 i,uglavnom,prednjače Hrvati.

U Domu za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje Stolac,prema podacima iz 2016.godine, uposlena su 44 Hrvata i 14 Bošnjaka.Od 15 uposlenih u Veterinarskom zavodu, samo su dva Bošnjaka.U Zavodu za javno zdravstvo rade 32 Bošnjaka i jedan Srbin.

AVAZ

940 Posjeta 1 Posjeta danas