TARIK SAMARAH- MA,BRAVO,MALI SA GUJISTE

Povodom nominacije Galerije 11/07/1995(Sarajevo) za Muzej(Galeriju) godine u Evropi,posjetili smo Galeriju(kod katedrale) u sastavu(Sadiković Halid,Konjhodžić Sead,Mahić H. Ahmed,Mesihović Mugdim i Mahić Kemal) i razgovarali sa autorom postavke i direktorom Galerije g.Samarah Tarikom.

Dočekao nas je onako kako se dočekuju dragi gosti koji su porijeklom iz Ljubuškog.

Tarik kaže da je „inhaliran“Ljubuškim u prvih 10-tak godina i da će to uvijek biti,rekavši da je duže živio u Sarajevu nego u Ljubuškom,ali će uvijek biti Ljubušak i „rođeni“(FC „Velež“).

Pomenuo je floru i faunu Ljubuškog,svoju Gujistu,Butorovicu,Baščinu i sve one koordinate koje pominju žitelji  Ljubuškog kada se nalaze na drugim meridijanima.

Tarik se počeo baviti fotografijom uoči agresije na Bosnu i Hercegovinu.To je bila Božija odluka,jer da nije tako,sumnjam da bi Galerija uopće postojala.Kaže da je to bila „ljubav na prvi pogled“ i ona još uvijek traje i čini grad Sarajevo metropolom u kulturnom pogledu.

Sa žaljenjem Tarik ističe da još nijedan ministar kulture KS nije zvanično posjetio Galeriju 11/07/1995.Tužno i tragično!Također, Galeriji se ne dodjeljuju budžetska sredstva!

Pogledali smo njegove fotografije iz Srebrenice i Potočara i vidjeli one detalje koja traže objašnjenja.Tarik se potrudio da nam objasni kako je nastajala Galerija i kako ona funkcionira u postojećim vremenima koja nisu naklonjena muzejima,bibliotekama i drugim kulturnim institucijama.

Tarik Samarah je priredio izložbu svojih radova posvećenih  genocidu u Srebrenici 1995. godine u Beogradu,Zagrebu,Hagu,Oslu,Londonu,Njuorku…Tarik je imao čast da se pojavi i u UN u Njuorku kao jedini Ljubušak u  historiji UN.

Vrijeme posjete je bilo ograničeno.Pregledane su fotografije,filmovi(djelomično),kao i dosadašnje djelovanje Galerije.Zbog najavljenih posjeta dogovorili smo nove termine za posjetu i za druženje.

Tarik nije zadovoljan posjetom građana Galeriji,učenika i studenata iz Sarajeva.Iz svih zemalja svijeta dolaze turisti koji odaju priznanje ambijentu Galerije i izložbe odajući poštovanje žrtvama genocida,svako na svoj način.

Jedinstvena ocjena posjetilaca je uzvišena misao da je na čelu ove institucije Ljubušak,koji ne dozvoljava zaboravu da djeluje.Time su na neki način spojeni Srebrenica i Ljubuški(Gujista).

Tarik je uspješan rukovodilac Galerije.Tarik posjeduju umjetničku nit koju u razgovoru elokventno elaborira.Umjetnik sa dušom.Umjetnik sa srcem.Ljubušak.Afro-Hercegovac.Kada bi umjetnik imao 2-3 života onda njegova djela ne bi pripadala samo jednom gradu ili samo jednoj državi.

Tarikova lucidnost i „damar“ umjetničke duše su nas impresionirali.Bili smo ponosni što nam je „rođeni“ prijatelj i poznanik.

To je Šadin unuk,Tanjin i Alijev sin,naš Ljubušak sa Gujiste-Tarik Samarah!

 

Kemal Mahić

5587 Posjeta 1 Posjeta danas