MARŠ:“BOŠNJACI DOLAZE“(Die Bosniaken kommen Marsch)

Naši Bošnjaci-priznajem to otvoreno: i danas me guši, teško gutam. A kroz srce mi prolazi neizreciv,bolan osjećaj kad negdje čujem naš stari paradni marš „Bošnjaci dolaze“…

Vidim ih pred sobom, tu raskošnu momčad, visoki kao jablani, s očima sokola i vjernih srca, čujem njihov čvrst strojevi korak, koji je pripadao posebnim obilježjima bosanskohercegovačkih regimenta stare monarhije.

Pod tamnocrvenim fesom,otvorena lica, veselo po vratu skakuće svilena crna kićanka.

I ta dva poznata mesing dugmeta, na neobičnim pantalonama, zlatno svjetlucaju na suncu…

I kada se čuje pjesma „Marširala,marširala Prva regimenta“…, ne bi se čovjek ni s jednim kraljem mijenjao.

Kakve su to bile neustrašive i ponosne trupe!

Davno, davno skinuo sam vojničko odijelo i nikada, nikada više neću, ponosom zažarenih očiju, gledati „svoje“ momke i blistavom sabljom ih pozdravljati.

Nikada više slatke djevojke neće stati na ulici i mahati nam- meni i mojim Bošnjacima.

(Hans Fritz,BOSNIAK-(1931)

NAPOMENA: „U Sarajevu će u junu ove godine biti upriličeno obilježavanje 101. godišnjice bitke na Monte Meletti,jedne od najvećih bitaka I. svjetskog rata, u kojoj je Druga bošnjačka regimenta,elitna jedinica u vojsci Austro-Ugarske, 1916.godine potukla Italijane.Ova se bitka u Austriji obilježava od 1917. godine, a nije obilježavana samo tokom nacističkog režima.Bitka se obilježava na šehidskom mezarju u općini Lebring, pored Graza, gdje su ukopani Bošnjaci iz Druge bošnjačke regimente.Kakvu su hrabrost pokazali Bošnjaci u ovoj bici, govori i podatak da su nakon bitke na Monte Melleti a-u oficiri u borbama protiv Italijana naređivali Austrijancima da nose fesove kako bi Italijani mislili da se bore protiv Bošnjaka.Kako piše Werner Schachinger, taj je psihološki trik davao rezultate jer je Italijanima fes bio simbol nepobjedive vojske.“

„Naši Bošnjaci su vojnici.Car je naredio da se jave u vojsku i odu na front, i evo ih- idu…Rat je- nema usprotstavljanja sudbini.Ako u Knjizi sudbine piše da ćeš pasti, ti ćeš pasti, pa sve i da nosiš oklop.Ali ako piše da ćeš opet Bosnu vidjeti, mogu te kao sito izrešetati i ti ćeš ipak živjeti!Sve je to kismet,brate…“piše Hans Fritz u knjizi „Bošnjak“(1931).

Izvor:Stav

Ideja i realizacija:Kemal Mahić i Mithad Muminagić

Druga bosnjacka regimenta u Gracu.

Das zweite Infanterieregiment der Bosniaken war ab 1894 in Graz stationiert

Bosnjacka regimenta u Dominikanskoj kasarni u Gracu, 1900 g. Um 1900 in der Dominikanerkaserne in Graz.

5626 Posjeta 1 Posjeta danas