Ljekovita svojstva smokava

Smokve imaju niz ljekovitih svojstava i savjetujemo da ih obavezno uključite u svoju ishranu

Regulišu krvni tlak

Smokve, ne sadrže natrij već su bogate kalijem tako da odlično regulišu krvni tlak. Prehrana bogata natrijem doprinosi porastu krvnog tlaka što može dovesti do moždanog udara i srčanih problema.
Jedno američko istraživanje koje se bavilo promjenom prehrane u cilju snižavanja tlaka pokazalo je da prehrana siromašna natrijem i bogata kalijem smanjuje krvni tlak u prosjeku za 5.5/3.0 (sistolički i dijastolički).

Kontrola tjelesna težine

Za one koji žele izgubiti tjelesnu težinu ili je samo održavati optimalnom, smokve su idealan izvor vlakana. Žvačete li ih nećete samo unijeti vrlo zdrave hranjive tvari već ćete i brzo osjetiti sitost te tako smanjiti mogućnost prejedanja. I ne brinite se, nemaju puno kalorija, (100 grama nudi oko 70 kalorija).

Popravlja probavu

Vlakna u smokvama pomoći će pokretnosti crijeva i pomoći u slučaju zatvora. No pazite da se ne prejedete jer prejedanje bilo kojom hranom bogatom vlaknima može rezultirati dijarejom ili nekim drugim crijevnim problemima.

Štite od raka dojke

Jedu li smokve to će neke žene zaštiti od raka dojke. Studija koja je uključila preko 50.000 postmenopauzalnih žena koje su jele povećanu količinu hrane koja sadrži vakna, popout smokava, imale su 34% manji rizik od raka dojke nego one koje su konzumirale manje vlakana.

Vlakna u smokvama uz veću količinu antioksidanasa štite od raka jer općenito jačaju organizam, zaključili su naučnici.

Izvor: ZdravaPriroda.com / mojezdravlje.ba

2015 Posjeta 1 Posjeta danas