Bajramska Hutba, Muftija Salem ef. Dedović: Bez naše posvećenosti zajednici, truda i odricanja, neće biti napretka!

Naša je snaga u dobroti i strpljivosti, jer to je ono u što se čovjek može pouzdati. Mir, selam i spas je vjernički kodeks i opredjeljenje, to je trajni kur'anski nalog i imperativ, postići unutarnji mir i mir sa okruženjem,  sa prirodom i njenim svim ljepotama, poručio je na bajramskoj hutbi mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Centralna manifestacija klanjanja Bajram namaza održana je na Musali džemata Zalik u SRUC „Midhat Hujdur Hujka“ u Sjevernom logoru. Zajedničkom klanjanju prisustvovalo je oko 1.500 vjernika iz Mostara i prigradskih naselja.

U porukama zajedničkih vrijednosti koje je vjernicima donio blagoslovljeni mjesec Razaman mostarski muftija je akcentirao da su vjernici postom i svim drugim ramazanskim ibadetima  nadilazili svakodnevnicu života u kojoj je odveć previše nemira, straha, smutnje, nepovjerenja i zaokupljenosti trivijalnim stvarima koje samo usložnjavaju njihove živote.

„Naši životi trebaju biti ispunjeni vrijednostima mira i spokoja, reda i rada, davanja snage i ohrabrivanja, istrajavanja  i darivanja. Prijeko su nam potrebne i misli i riječi, a nadasve djela  kojima se vjera živi i potvrđuje. Našim životima ne trebaju grube riječi koje odbijaju, koje razdvajaju, ne trebaju nam misli i ideje u kojima nema širokogrudnosti i otvorenosti“, kazao je muftija.

Površnost, jednostranost, zaslijepljenost koja se sve češće može primijetiti u bosansko-hercegovačkom društvu, kako je kazao dolaze kao posljedice duhovnih slabosti kao što su zavist, pakost, mržnja, isključivost.

„One  nam ne daju naprijed, one priječe da dokučimo ono čemu žudimo, ono što su vrline i što su istinske vrijednosti. Toga se trebamo čuvati i nadilaziti to stanje duha, Kur'an nas na to upozorava i savjetuje nas“, citirajući kur'anske ajete protumačio je muftija Dedović.

Muftija se kratko prokomentarisao i aktuelne sumorne društveno političke prilike u Mostaru. Podsjetio je na istorijski kontinuitet očuvanja bošnjačkog bića na prostorima Hercegovine, posebno u Mostaru kao njenom središtu.

„Ne može se živjeti od sjećanja, od prošlosti, od stare slave i truda predaka, ma kako na njih bili ponosni. Zdravom rastu sjemena koje se ugrađuje u vrijednosti našeg kolektivnog identiteta nisu od koristi nedobronamjerne i vrlo često otrovne, a prazne i ničim vrednovane riječi, koje se u eter šalju putem društvenih mreža, a kojima se dovode u pitanje stubovi našeg identiteta.  U tome nema nikakvoga dobra, već očite štete. Odgađanje problema neće ga riješiti, kažu mudri ljudi. Bez naše posvećenosti zajednici, truda i odricanja, neće biti napretka“, poručio je muftija.

On je pozvao vjernike, ali i sve dobronamjerne ljude da budu, prije svega, posvećeni sebi, svom životu, svojim obavezama i dužnostima.

„Čovjek trajno mora raditi na svom uzdizanju i upravljanju, na svom duhovnom i moralnom usavršavanju. Traženje krivice u drugima i bavljenje onim što niti je u obavezi, a niti u potrebi jednog čovjeka, samo mu oduzima dragocjenu energiju i snagu, koju je bilo korisnije usmjeriti u vlastitu nadogradnju i poboljšanje samog sebe, svoje porodice i svoga okruženja. Davno je mudro rečeno da traženje krivca u drugima samo predstavlja izgovor da se ne bavite sobom i svojim problemima“, podsjetio je.

Na kraju je pozvao sve vjernike da budu graditelji, a ne ometači  naše Islamske zajednice.

Bajram namaz u Mostaru klanjan je još u 22 džamta i 42 džamije i mesžida. Drugi dan Bajrama, Dan šehida, biće obilježen na svim šehitlucima u Mostaru, a centralni program najavljen je kod Vučjakovića džamije u 9 sati.

(NovaSloboda.ba)

2222 Posjeta 1 Posjeta danas