Sijelo u Fejzinoj basci-nedjelja 16.07.2017

U nedjelju 16.07.2017.godine sa pocetkom u 20.sati biti ce , akoBogda,odrzano tradicionalno “Sijelo na Fejzinoj Basci”.
Kao i svake godine biti ce to vece druzenja nas ljubusaka i i svih ostalih dobronamjernih ljudi koje put nanese ka Ljubuskom
Organizacioni odbor se potrudio da na ovogodisnje  sijelo dovede nekoliko istaknutih javnih licnosti iz oblasti kulture.
Tu noc imati cemo cast da nam se predstave tri  zaista jako poznata Bosnjaka.
Ljubusacima ce se obratiti i predstaviti se:

Isnam Taljic istaknuti bosnjacki knjizevnik.
Isnam Taljić, rođen je 1954. godine u Vlasenici, gdje je živio do srpske oružane agresije 1992. godine. Dugo se bavio novinarstvom. U Osnovnoj školi u Vlasenici bio urednik đačkog lista, a prvi tekst u novinama, i to reportažu, objavio 1967. godine, u „Lovačkom listu“. Bio dopisnik „Oslobođenja“ od 1969. U Gimnaziji u Vlasenici pokrenuo i bio prvi glavni i odgovorni urednik novina „Birač“. Zatim urednik rubrike za studente u „Oslobođenju“ te urednik u sedmičniku „Naši dani“. Zatim radio kao profesionalni novinar sa statusom urednika u «Oslobođenju». Pokrenuo i bio prvi glavni i odgovorni urednik „Vlaseničkih novosti“. Kao urednik radio u «Ljiljanu» (u Ljubljani, Bihaću i Sarajevu) do ukidanja tog magazina. Član Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1985. godine. Zastupljen u više izbora i antologija bh. književnosti na bosanskom jeziku, u izborima i antologijama na hrvatskom, češkom i švedskom jeziku te u antologiji nove svjetske pripovijetke Kuala Lumpur International Literary Festivala, 2004., na engleskom, u konkurencji 113 kniževnika iz 87 zemalja.

Edin Krehic Kreha nas Ljubusak, dugogodisnji novinar i knjizevnik, trenutno  je urednik na web portalu Al Jazeere Balkans u Sarajevu.

Autor je romana “Čuvaj se” i “Jednog dana doći ću, oče”. Dobitnik je i književnih nagrada za pripovijetke i drame.

Novinarsku karijeru je počeo u srednjoj školi u listu “Sigma”, a nastavio u sarajevskom Oslobođenju, gdje je bio novinar, urednik spoljne politike, zamjenik glavnog i odgovornog urednika i šef DESK-a. Bio je zamjenik glavnog i odgovornog urednika magazina “Auto”, te saradnik RTV POP i web portala EU u Sarajevu.

 

Avdo Huseinovic
Avdo Huseinović bosanskohercegovački je filmski reditelj, publicist i istraživač koji se već nekoliko godina bavi snimanjem filmova i prikupljanjem građe o ubistvima Bošnjaka u ratu.
Huseinović je autor knjige “Od Gazimestana do Haaga i nazad” u kojoj je opisan životni put srebreničkog komadanta Nasera Orića.
Avdo Huseinović živi i radi u Sarajevu.
Avdo Huseinović rođen je 1973. godine u Sarajevu.
Autor je knjiga „Dželati naroda mog“ (2009.), „Naser – od Gazimestana do Haga i nazad“ (2013,) i „Stazama bosanskih vitezova“ (2014.).

Autor je dokumentarnih filmova: „Vanzemaljci iznad Sarajeva“ (2008.), „Krvavi ples po šeheru“ (2010.), „Daleko je Tuzla“ (2010.), „Bosna ili smrt“ (2011.), „A bili su samo djeca“ (2012.), „Dvadeset godina 1.korpusa Armije RBiH“ (2012), „Na Drini krvavi Višegrad“ (2014.), „Prijedorska polja smrti“ (2014.), „Logori smrti“ (2014.) i „Herceg Bosna-Zločin i kazna“ (2015.).

Na sijelu ce biti prikazan film Avde Huseinovica “Genocid u Kontinuitetu”

Pozivamo sve ljubusake  da svojim prisustvom uvelicaju ovogodisnje sijelo koje ce sigurno biti jako zanimljivo.

Organizacioni odbor sijela.

2823 Posjeta 1 Posjeta danas