Moj otac Enes bi bio sretan zato što sam o knjizi prvo govorio u Ljubuškom

Sinoć je, u okviru tradicionalnog susreta Ljubušaka u Ljubuškom, predstavljen novi roman novinara i pisca Edina Krehića ‘Nisam te se nagledao’, koji je u izdanju PalmBooksa izašao ovih dana.

Krehićev otac Enes, posthumni dobitnik Zlatnog ljiljana, rođen je u Ljubuškom, i Edinu je Udruženje Ljubušaka dodijelilo izuzetnu čast da otvori pomenuti skup, na kojem su, pored Krehića, govorili i Isnam Taljić i Avdo Huseinović.

Krehićeva knjiga koja ovih dana kreće prema čitaocima, napisana je za mjesec dana.

“Jedva sam čekao da dođem s posla,  i da iz sebe izbacim tu priču, koja me dugo prati. Znao sam kakav će biti početak i kraj, što je bilo poseban izazov”, kaže Krehić.

Moto knjige je pripovjetka Skinut ću ti zvijezde u kašiku, za koju je autor 2010. godine na kulturno-književnoj manifestaciji Susreti Zija Dizdarević dobio prvu nagradu.

image

Inače, kao i u prethodnim svojim djelima (Čuvaj se, i Jednog dana doći ću, oče), i ovaj put su porodični korijeni i odnosi osnova Krehićevog romana, čija radnja se odvija najvećim dijelom u ratnoj Srebrenici.

“Kao metafora stradanja Bošnjaka u prošlome ratu, Srebrenica vas jednostavno priziva da joj se posvetite, a ja sam odabrao priču o dubokim ožiljcima koje, kao što je to i kod mene, nosi svako dijete kada naprasno izgubi roditelja. Mene boli svačija rana, ali, naravno, najviše znam o svojoj. No, bol je bol, i volio bih da genocid u Srebrenici, i sve oko nje počne da se posmatra i iz ovog ugla”, ističe Krehić, uvjeren da je njegovanje kulture sjećanja, pa i pisanjem o ličnim dramama, najsigurniji put da brdo zaborava ne pokrije baš sve.

image

Kaže nam da mu je posebno drago što se ova nezvanična promocija knjige desila upravo u Ljubuškom, odakle su Krehići.

“Svake godine kada idem i kada se vraćam s mora prolazim kroz taj gradić. Do sada je to bilo uvijek s tugom, jer sam mislio da nema više nikoga tamo od Krehića s kim bih mogao popiti kafu. No, nakon ovog susreta, shvatio sam da nisam bio u pravu. Dobio sam toliko poziva, ne samo na kafu, nego i na konak, i, na određen način, kao da sam se čvršće uhvatio za svoje korijenje”, kaže nam Krehić, koji je bio posebno sretan obišavši obnovljenu džamiju koju je u Ljubuškom sagradio njegov predak hadži Mehmed ef. Krehić, i to 1863. godine.

image

Ovaj  predak je bio učitelj u Karađoz-begovoj medresi, a jedan od njegovih učenika je bio i čuveni Mehmed beg Kapetanović Ljubušak.

Zanimljivo je da je hadži Mehmed ef. Krehić umro, prije nego što je džamija bila završena, pa je njegova supruga dovršila posao koji je on započeo. Narod je ovu džamiju stoga uvijek zvao i Ženska džamija.

U proteklom ramazanu, nakon 79 godina, u toj džamiji, čiji imam je Šemsudin ef. Germić, prvi put je klanjana teravija.

Inače, svoju veliku bol za gubitkom oca, Edin Krehić je i u knjizi Nisam te se nagledao, iskazao nizom detalja za koje nam kaže da ih nije bio ni svjestan sve dok nije počeo pisati.

image

“Odjednom su izvirali prizori našeg sretnog porodičnog života, ali i oni, koji su svjedočili o očevoj velikoj osjetljivosti na tuđu nevolju. Bio je defektolog u Zavodu u Mjedenici, i, sjećam se, dođe kući, kaže majci:Ima jedno dijete, stvarno je siromašno, hajde da ga obradujemo nekako, ali da to uradimo tajno. Može djetetu biti nezgodno ako se sazna”, prisjeća se Edin, sretan što je njegov otac ipak doživio da pročita prve sinovljeve novinarske radove, napisane u ratu.

“Ja i pišem lako, jer, ili o njemu pišem, ili kao da njemu pišem. Siguran sam da bi bio posebno ponosan zbog toga što se o ovoj knjizi prvi put javno progovorilo upravo u Ljubuškom”, kaže Edin, koji je u Ljubuškom rekao i ovo:

“Nisam te se nagledao je zasnovan upravo na ljubavi oca i sina u graničnim životnim trenucima. A, svi smo mi od ‘92. do ‘95. živjeli u takvim trenucima. Kada je moj otac Enes poginuo, majka je sve uložila da se sestra i ja odškolujemo, jer sam ja bio u srednjoškolac, a  sestra peti osnovne kada je počeo rat. Završili smo fakultete. Svoji smo ljudi”.

image

Edin Krehić je rođen 14. jula 1973. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Fakultetu političkih nauka, Odsjek žurnalistika.

Iz štampe mu je već izašlo treće izdanje romana Čuvaj se, a taj njegov prvijenac je preveden na arapski jezik i objavljen na arapskom tržištu, u okviru Madarek publishing house (UAE, Dubai).

Za roman „Jednog dana doći ću, oče“ nagrađen je Plaketom Ajvatovice za 2014. godinu. I ova knjiga je prevedena i štampana na arapskom jeziku, a prevodi se i na engleski.

Nagradu za radio dramu „Breaking News“ dobio je 2009. godine na BH radiju 1. Scenarista je kratkog igranog filma „Ludwig von Sarajevo“, koji je obišao festivale od Istanbula do Beča i Melburna, a uvršten je u program Sarajevo Film Festivala.

Urednik je na web portalu Al Jazeere Balkans u Sarajevu.

Oženjen je, otac Harisa i Asje.

2251 Posjeta 1 Posjeta danas