Sijelo ljubusaka u Fejzinoj basci, 2017 g.

gFejzina kafana

Sinoc, u nedjelju, 16. jula 2017 odrzano je tradicionalno Sijelo ljubusaka. Prenosimo atmosferu sa skupa u nekoliko fotografija kao i dio pozdravnog govora.

“Selam alejkum, dobra večer, svima koji su došli na naše tradicionalno druženje koje se održava svake treće nedjelje u mjesecu julu svake godine.

Poštovani gosti našeg sijela dozvolite da Vas zamolim da zajednički odamo poštovanje svima onima koji su nas napustili u periodu od 1992 – do 2017. godine.Pomen ćemo izraziti tradicionalnom Fatihom ili na neki drugi način.

Dragi gosti,

Dozvolite da izrazim zadovoljstvo što mi je pripala čast da ovogodišnje sijelo(veče) vodim u ime organizatora –Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški.

Dozvolite da pozdravimo naše cijenjene goste koji su se odazvali našem pozivu da ova „noć noći“ bude urezana u naša buduća sjećanja kao dio ljubavi koja nam je potrebna na ovim prostorima u vremenima koja su neizvjesna i njihovo učešće na našem sijelu zaslužuje svaki respekt prisutnih.

Molimo Vas da aplauzom pozdravite naše i Vaše goste:

1.Isnam Taljić,književnik

2.Avdo Huseinović,režiser dokumentarnih filmova

3.Edin Krehić,književnik i novinar.

Pojedinosti iz života naših gostiju su obznanjene na web stranici „Ljubusaci.com“,pa se ovom prilikom nećemo zadržavati na njihovim biografijama.Međutim,moramo pomenuti Edina Krehića(1973),čiji je otac Enes Krehić pohađao osmogodišnju školu u Ljubuškom,živeći na Stublu,u kući svoga oca Fehima(Feke)Krehića,a kuća se nalazila iza kuće Saše Sadikovića!

Ovogodišnje veče sijela upotpunjuje realnost i stvarnost.Pogledajte iza mene,pogledajte oko sebe.Ovo smo zamišljali prije desetak godina- obnovljenu „Fejzinu kafanu i bašču“.

Nakon „potrošenog života“ naših majki i očeva,“Fejzina kahva“ je ostala u pamćenju kao „kamen temeljac“ naših životnih principa,naše filozofije,moralnih kriterija i ostavila „kodove“ koji su odredili „ko smo“ i „šta smo“!

Ona stara,bivša „Fejzina kahva“ je prešla u sjećanje.Ona počinje novi život.I mi sa njom počinjemo novi život.Tu je on,svuda oko nas!Neke zgrade se čine kao „otvorene knjige zaborava“.Takva je bila i „Fejzina kahva“.Ona je „imala dušu“.Tu dušu smo osjećali uvijek kada bi je ugledali.Ona je bila podsjetnik na naše djedove i roditelje,na naše djetinjstvo, ukazujući i priviđajući osmijehe,humor,zadovoljstvo,sreću, da pomenemo samo sjetna i sretna zadovoljstva i radosti.Ona druga večeras nećemo spominjati,da ne bi„kvarili“ ovakvu noć.

Nakon rata,tranzicije i uopće novih pogleda na svijet,počinje i naša svakodnevnica koja će odrediti našu sudbinu i budućnost.

Zato gledamo „ljepoticu“ i divimo se neimarima koji su je izgradili.Oni su ispunili naša srca ma kako se oni zvali.Mi ih prepoznajemo kao i njihova djela koja ne smiju biti zaboravljena niti uprljana nedostojnim „djelima“svih onih kojima nije ništa „sveto“ pa ni institucija društvenog doma,koju svaki civilizovani narod nastoji da izgradi u cilju kulturne emancipacije svoga bivstvovanja.

Osim obnovljenog „društvenog doma“Bošnjaka Ljubuškog u proteklom periodu svi islamski objekti su revitalizirani u onoj mjeri koliko vjernika živi na određenom prostoru i koliko pokazuju a k t i v i t e t  i ljubav prema sebi,svome identitetu,svojoj zajednici.

Ponosni smo na aktiviranje „ženske“-Krehića džamije u kojoj je nakon 79 godina održana večernja molitva sa iftarom tokom Ramazana.

Također,planiramo i zvanično proglasiti „DAN DŽEMATA LJUBUŠKI“ koji će se pozivati na autentične historijske izvore prisustva islama i muslimana u Ljubuškom!”

Efenfija Semso Germic

U toku veceri skupu su se obratili predsjednik Medzlisa Mumin Elezovic i uvazeni gosti a kasnije je prikazan film Avde Huseinovica “Genocid u Kontinuitetu”.

 

 

 

3389 Posjeta 1 Posjeta danas