Danska najbolja zemlja za zivot

 

Indeks društvenog napretka za ovu godinu pokazao je da je Danska najbolja zemlja za život,dok je  Centralnoafrička Republika najnepogodnija država za život ljudi,izvjestio je „Dejli mejl“.

Istraživanje je obuhvatilo 128 zemalja svijeta, a razmatrano je oko 50 različitih faktora.Oni su podjeljeni u tri osnovne kategorije:osnovne ljudske potrebe(zdravstvena zaštita,higijenski uslovi,bezbjednost), osnove ljudskog blagostanja(obrazovanje,komunikacija,okruženje,pristup informacijama) i mogućnosti-šanse(ljudska prava,stepen slobode i tolerancije,pristup višim stepenima obrazovanja).

Iza Danske,čiji stanovnici po ovom istraživanju žive najkvalitetetnijim životom,nalazi se Finska,Island,Norveška i Švicarska na petom mjestu.Među deset najboljih su Kanada,Holandija,Švedska,Australija i Novi Zeland na desetom mjestu.

Dalje na listi slijede:Irska,Velika Britanija,Njemačka,Austrija,Belgija,Španija,Japan,SAD,Francuska i Portugal.

Kada je riječ o kontinentima,najbolje je prošla Evropa u kojoj je 11 od 14 zemalja pokazalo „vrlo visok društveni napredak“.Za njom slijede Novi Zeland,Australija,Kanada.SAD su pokazale „solidan napredak“, u azijskim zemljama zabilježeni su skromni rezultati, dok se afričke zemlje kotiraju najniže na listi- šest od sedam zemalja pokazalo je „vrlo slab napredak“.

Najveći pad od 2014. do 2017. godine bilježi Centralnoafrička Republika i Kongo, a loše vijesti su stigle i za Mađarsku i Nikaragvu.

Ipak, u Africi nije sve tako crno, pa su pohvale pobrali Togo,Sijera Leone,Obala Slonovače,Gana i Nigerija.Dobre vijesti su stigle i za Nepal,Bangladeš,Mjanmar i Kirgistan, u kojima je zabilježen veliki napredak u posljednje tri godine.Neke od problematičnih zemalja,poput Venecuele,Iraka i Sirije,ove godine nisu bile uključene u istraživanje.

Analize su sproveli ekonomisti sa Harvarda i Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

Izvor:Politika

2418 Posjeta 1 Posjeta danas