Biblioteka u Stocu nosi ime Maka Dizdara

Stolac naslovna

Stočani su, prvi put nakon rata, dobili biblioteku koja nosi ima jednog od najvećih književnika naših prostora – Mehmedalije Maka Dizdara.

Grad ponovno ima biblioteku zahvaljujući tamošnjem Udruženju građana Iskra. Strpljivo su prikupljali knjige zahvaljujući prijateljima i dobrim ljudima, te za početak imaju 7000 naslova, objašnjava bibliotekarka Anđela Raič.

«Mi smo imali bolju zamisao – virtuelnu biblioteku, mada miris knjige ne može zamijeniti ništa. Ali rado bismo da imamo virtualnu biblioteku u sklopu ovoga za što nam je sigurno potreban novac», ističe Samir Zekić, predsjednik Udruženja građana Iskra.

Porodica Maka Dizdara sretna je što će stolačka biblioteka nositi ime jednog od najplodonosnijih književnika ovih prostora. Dvojili nisu – odmah su dali dopuštenje

«To je čast za nas kao porodicu Maka Dizdara i kao predstavnike Fondacije Mak Dizdar. Međutim, mislim da je ipak najveći značaj za čitav Stolac jer je Mak Dizdar jedan od najznačajnijih sinova ovog grada», kaže Gorčin Dizdar, Makov unuk.

U Udruženju građana Iskra vjeruju i u finansijsku pomoć općinskih tijela kako bi biblioteka napredovala na dobrobit svih građana. Kao i porodica Maka Dizdara, nadaju se da će ime tog velikog književnika uskoro nositi i jedna stolačka ulica.

federalna.ba

918 Posjeta 2 Posjeta danas