Predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva zadovoljni provedbom projekta zdrave ishrane u Dječjem vrtiću Ljubuški

U okviru projekta “Vrtići, prijatelji zdrave ishrane” danas su Dječiji vrtić Ljubuški posjetile predstavnice Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić te dr. Aida Vilić Švraka kako bi nadgledale provedbu projekta.

Naime, Dječji vrtić Ljubuški se ranije prijavio za ovaj projekt, kojeg, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, provodi Federalno ministarstvo zdravstva, a cilj je da ljubuški vrtić dobije certifikat „Vrtić-prijatelj zdrave ishrane“.

Međutim, da bi dobio taj certifikat, Dječji vrtić Ljubuški mora ispuniti rigorozne kriterije, točnije 26 obaveznih kriterija da bi stekli naziv prijatelji zdrave ishrane.

U sklopu projekta previđeno je da vrtići, s ciljem unaprjeđivanja svijesti o važnosti zdravog života, održavaju radionice zajedno sa nevladinim organizacijama, pa su tako danas u Dječjem vrtiću Ljubuški održane dvije radionice, jedna pod nazivom „Kuhajmo zajedno“ i a druga pod nazivom „Medo i medina kućica“, gdje su se djeca educirala o zdravoj ishrani, konzumirala istu, a sve kroz zabavu i igru.

Ove radionice održane su u suradnji s UNICEF-om, Udruženjem kuhara BiH i Partnerstvom za javno zdravstvo. S djecom su se također, danas družili i srednjoškolci iz srednje medicinske škole.

Predstavnice Federalnog ministarstva zdravstva, koje vrše nadgledanje prvedbe projekta, danas su bile zadovoljne viđenim u „Dječjem vrtiću Ljubuški“.

„Mi vršimo monitoring, odnosno praćenje postignuća vrtića, dosada smo dobili od vrtića rezultate samoprocjene koje su oni napravili, kao i akcijski plan za one kriterije koje dosad nisu ispunili, kako ih planiraju ispuniti do kraja projekta. Možemo reći da smo već sada uvjereni, iako do kraja projekta ima još vremena, da će Dječji vrtić Ljubuški steći sve uvjete za dobivanje certifikata „Vrtić-prijatelj zdrave ishrane“, jer su mnogi kriteriji već nadmašeni kvalitetom i količinom“, rekla je dr. Filipović-Hadžiomeragić.

Istaknuto je kako u ljubuškom vrtiću ima primjera dobre prakse koje će se truditi i međunarodno prikazati.

„Konkretno, ovdje smo upravo bili u posjeti jednom velikom prostoru, koji je bio nezavršeni prostor, ali zahvaljujući domišljatosti osoblja, on je preuređen u jednu salu za tjelesnu aktivnost, gdje je napravljena umjetna trava, zidovi su zaštićeni, tako da djeca svakodnevno iz svih grupa ovdje provode po sat vremena tjelesne aktivnosti, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za ovaj uzrast“, rekla je Filipović-Hadžiomeragić, dodavši kako je takav postupak, pretvaranja nečeg što nije bilo dovršeno u prostor koji će unaprijediti zdravlje djece, primjer kojim se možemo pohvaliti.

Rekla je kako je Dječji vrtić Ljubuški u zadnje tri godine napravio velik iskorak, o čemu najbolje govori činjenica kako su se od brojke od 30 djece, podigli na 130 korisnika.

Detaljnije o projektu, o tome kolika je uloga roditelja u zdravoj ishrani djece, o edukativnim knjižicama koje su napravljene u sklopu projekta, poslušajte u razgovoru s Viktorom Grbavcem, ravnateljem Dječjeg vrtića Ljubuški, te predstavnicama Federalnog ministarstva zdravstva, dr. Aidom Filipović-Hadžiomeragić te dr. Aidom Vilić Švraka

Radio Ljubuski, Ivan Herceg

1156 Posjeta 1 Posjeta danas