Stjepan Kljuić: Presuda Mladiću je mogla biti realnija, srpski fašizam nije ni pobijeđen ni izliječen

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kljuić je u izjavi za Klix.ba rekao kako presuda Haškog tribunala ratnom zločincu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu kaznu nije sporna, ali da je mogla biti i realnija.
“To znači da je presudom Mladić trebao biti osuđen za genocid u šest bh. općina.
Međutim, neshvatljivo je da u Srbiji nema uopće normalnih političkih ličnosti koje bi objasnile da ono što je činio Mladić nije interes srpskog naroda i da Srbi moraju jednog dana shvatiti da je politika Miloševića, Kadijevića i JNA bila fašistička, da je ostavila trajne posljedice na sve druge osuđenike suživota u Jugoslaviji te da se to ne može braniti”, rekao je Kljuić.

Podsjetio je da su devedesetih godina u Beogradu pojedinci poput Aleksandara Konstantinovića, Koče Popovića, Bogdana Bogdanovića i Ivana Stambolića bili protiv Miloševićevog režima. Isto je, ističe, i danas jer postoji tek mali krug ljudi koji to shvata.

“Nepojmljivo je da u BiH jedan Ivanić, član Predsjedništva BiH koji je bio istaknuti komunista, najmlađi član predsjedništva i dobitnik nagrade Sedam sekretara SKOJ-a, stoji iza tog fašizma. Za Dodika nije čudno, on je politička lutka i doveden je tu da bi obavio jedan posla, ali drugi političari bi morali shvatiti da ovo što je rađeno nije zlo samo po druge narode, nego da Srbi moraju živjeti s tim isto kao djeca zločinaca”, rekao je.

Naglasio je da srpski fašizam nije ni pobijeđen ni izliječen.

“Najveća tragedija BiH je u tome što ovdje nismo napravili nikakav korak naprijed. Nismo napravili ni državu jer su eliminirani svi oni koji su znali i htjeli, a u isto vrijeme je prihvaćeno da dođu oni koji slušaju. Tako danas na vlasti imate garnituru političara koji ne samo da nisu branili BiH kad je trebalo, nego su politička celuloza od kojih ne možete očekivati nikakav napredak. Oni samo pljačkaju, a kad se napljačkaju povuku se iz javnog života”, rekao je.

Dodao je kako je Bosna lijepa i bogata zemlja puna darovitih ljudi, ali je nažalost veoma nesretna.

“Vlast je učinila sve da se eliminira svako ko je imao smisla i snage, a našla je podanike”, rekao je Kljuić.

klix

923 Posjeta 1 Posjeta danas