MOSTOVI – Građevine koje spajaju obale i ljude

Bosna i Hercegovina je na raskrsnici Istoka i Zapada,zemlja bogata rijekama.Kroz nju su vijekovima prolazili trgovci,karavani,vojske…što je stvaralo potrebu gradnje mostova koji su ostali očuvani do danas.Njihova ljepota i arhitektura svjedoče da njihovi graditelji nisu pravili jednostavno prijelaze preko rijeka, već su svojom gradnjom željeli ostaviti svjedočanstva i dokaze razvijenosti,bogatstva i moći.

U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj starih mostova, zahvaljujući prvenstveno Osmanlijama koji su ih najviše gradili, a neki od njih su uvršteni na spisak Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

1.STARI MOST U MOSTARU  je čuveni most preko rijeke Neretve.Sagrađen je između 1557, i 1566.godine, a djelo je osmanlijskog graditelja Hajrudina.Ovaj most, i sam Mostar,prvi put se spominje u pismu jednog Dubrovčanina vijeću svog grada u kojem piše da je Vladislav Hercegović, sin hercega Stjepana, odmetnuo od oca i da mu je zauzeo Blagaj i dvije kule i most na Neretvi.Osmanlije su osvojile ovo područje 1466. i gradić pored mosta postao je sve veći i značajniji baš zbog njega.

Visegradmost

2.MOST MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA  je most na rijeci Drini.Nalazi se u Višegradu,blizu granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela arhitekture koja je nastala u razdoblju od 15. do. 19.vijeka u Bosni i Hercegovini.Most Mehmed-paše Sokolovića je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.Zajedno sa Starim mostom u Mostaru,nalazi se na UNESCO-ovoj listi mjesta svjetske baštine.Most izgrađen je u periodu od 1571. do 1577. godine,a izgradnja mosta povjerena je poznatom graditelju Kodža Mimar Sinanu, dvorskom arhitekti i vrhovnom graditelju Osmanskog carstva.

 

3.ARSLANAGIĆA MOST na rijeci Trebišnjici je podigao Mehmed-paša Sokolović, a otvoren je 1574. godine.Bio je to most koji je povezivao centralnu Bosnu i Novi,tada u sastavu Bosne u okviru Osmanskog carstva.Preko njega je išla trgovina,najviše so.Godine 1678. Mlečani su zauzeli Novi što je izazvalo povlačenje bogatog muslimanskog stanovništva prema Trebinju,i most je izgubio na značaju.Jedan od muslimana iz Novog je bio i Arslan-aga koji je dobio zadatak da naplaćuje mostarinu,a napravio je kuću odmah pored mosta.Vremenom je tu niklo cijelo selo,koje se zvalo Arslanagići,pa se i most počeo nazivati Arslanagića most.

4.STARI MOST U KONJICU  na rijeci Neretvi smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja sa Bosnom.Podignut je 1682. godine.Most je izgrađen od kamena i ima šest lukova.Spada u red najljepših mostova iz Osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini,zajedno sa mostarskim Starim mostom,trebinjskim Arslanagić mostom i mostom Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

5.KOZIJA ĆUPRIJA  nalazi se u kanjonu rijeke Miljacke nekoliko kilometara istočno od centra Sarajeva.Pu na kojem je premošćavala rijeku je čuveni carigradski drum, odnosno put kojim se u doba Osmanlijske vladavine iz Sarajeva išlo ka istočnim dijelovima Carstva, sve do Carigrada.Kozija ćuprija je jedan od četiri stara mosta na području grada koji je još sačuvan.Podataka o vremenu gradnje mosta je malo, i u dokumentima se navode samo okviri nastanka.Ova ćuprija ima jedan luk s dva kružna otvora.Zidana je od krečnjaka i sedre.

6.RIMSKI MOST  nalazi se na rijeci Bosni nedaleko od Ilidže.Godine 1530. ovim krajevima je prolazio čuveni putopisac Benedikt Kuripešić i nije zabilježio ništa o ovom mostu.Međutim 20 godina kasnije Katarin Zeno piše o ovom mostu, i govori da je to kameni most sa sedam lukova na rijeci Bosni.Znači da je izgrađen poslije 1530. a prije 1550. godine.Ne zna se ništa o tome ko je naredio gradnju mosta niti ko ga je zidao.Most je obnavljan već polovinom 16. vijeka i moguće da je njegov obnovitelj bio veliki vezir Rusten-paša Hrvat.

7.MOST NA ŽEPI  je na području općine Rogatica i nacionalni je spomenik kulture.Bh. nobelovac Ivo Andrić napisao je istoimenu priču.Pretpostavlja se da je nastao neposredno nakon gradnje Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.Sagradio ga je učenik Mimara Sinana,graditelja mosta u Višegradu.Daleko od naseljenih mjesta i prometnih tokova,zahvaljujući načinu gradnje,odolijeva zubu vremena.Izgradnja hidroelektrane Bajina Bašta dovela je do izmještanja mosta.U ljeto 1966.počela je demontaža mosta i izvlačenje materijala na novu lokaciju,zatim potpuna rekonstrukcija, i 1968. most je ponovo pušten u promet.

8.MOST U KLEPCIMA (Mustaj-begov most) premošćuje rijeku Bregavu kod Čapljine.Na mjestu današnjega mosta postojao je rimski most.Klepački most sagrađen je 1517. godine.Sagradio ga je hercegovački sandžak-beg Mustafa(Mustaj-beg).Oko 150 godina kasnije most je obnovljen.Nije poznato dali je izmjenjen njegov prvobitni izgled.Prema pisanim izvorima na ovom mostu je postojao natpis kome se izgubio svaki trag.Obnovitelj i legator bio je Šišman Ibrahim-paša.

9.MOST U STAROM MAJDANU preko potoka Gračanice,poznat kao Rimski most, nalazi se u centru naselja Stari Majdan, u općini Sanski Most.Most se i naziva Gračani,Ćemer ili Ćemerlija.Ne egzistiraju nikakvi podaci o vremenu izgradnje starog mosta.Narod ga datira u rimski period,iz razloga što su u naselju otkriveni određeni objekti iz rimskog perioda.Na današnjem stepenu arheologije,skoro je nemoguće upuštati se u analize koliko su pojedini od ovih objekata rimski ili sagrađeni na rimskom temelju ili su nastali kasnije.Ćelić Mujezinović datira most,pozivajući se na neimenovane autore,u kasni srednji vijek.Most je krajem 18.stoljeća(oko 1772.godine) i 1928.prepravljen.

10.ŠEHER-ĆEHAJINA ĆUPRIJA nalazi se na Miljacki u historijskom središtu Sarajeva,u neposrednoj blizini Vjećnice.Prvi most sagrađen u osmanskom periodu,vjerovatno je bio izgrađen na mjestu starijeg srednjovjekovnog prijelaza rijeke.Prema jednom natpisu u  Mostarskom gradskom arhivu,ćuprija je možda bila izgrađena već 1585/1586.godine.Samo ime mosta navodi na tumačenje da ga je podigao neki šeher-ćehaja Sarajeva.Po jednoj priči,osnivač mosta je Hadži Husein Hodžić koji 1610. godine bijaše šeher-ćehaja Sarajeva.Po toj priči,odlučio je izgraditi most kad mu je jedini sin Mustafa otišao u Carigrad i odlučio da se ne vrati.Hadži Husein je uskoro umro,pa je gradnja obustavljena.No,nakon što je čuo vijesti o smrti njegovog oca,Mustafa se vratio i završio gradnju mosta.

Izvor: VISIT B&H 2017.

3753 Posjeta 1 Posjeta danas