“Rođeni” koji su osvojili Balkanski kup

‘“Šarmeri sa Neretve“ su tri puta bili vicešampioni Jugoslavije. Dva puta su “višim silama“ u posljednjem kolu bili spriječeni da to i postanu. Posebno je tragična bila sezona 1973/74. kada su Hajduk i Velež bili na kraju bodovno poravnati, pa je gol-razlika odlučila prvaka, ali i sezona 1986/87. se ne može zaboraviti i sudijske nepravde u posljednjem kolu na Tušnju.

Utjehu za neosvojene trofeje u prvenstvu “Rođeni“ su nadoknadili u Kup takmičenjima. Osvojili su dva Kupa SFRJ – 1981. i 1986., zatim Omladinski kup 1989., te Balkanski kup 1980. godine. U Evropi se u sezoni 1974/75. doseglo do 1/4 finala KUPA UEFA, a u sezoni 1988/89. do 1/8 finala.

U ovom serijalu “FOTO retrovizor“ pažnju posvećuje ekipi Veleža koja je osvojila nekada prestižni međunarodni trofej – Balkanski kup.

Mostarci su pobjednički trofej osvojili u svom prvom učešću 1980. godine. “Rođeni“ su igrali u grupi sa AEK Atina i Flarmutari Valona. U Mostaru je Velež AEK-a pobijedio 2:0, dok je u Atini izgubio 1:3. Sa Flarmutarijem u Mostaru je igrao 4:1, da bi u Valoni izgubio 1:2. Zahvaljujući boljoj gol razlici od AEK-a, Velež je osvojio prvo mjesto i ušao u finale.

U dvije utakmice bili su bolji od bugarskog predstavnika Trakije Plovdiv (današnji Botev Plovdiv), za koju su tada igrali slavni Georgi Slavkov (te sezone najbolji evropski strijelac), zatim čuveni bugarski reprezentativac Kostadin Kostadinov, te Mladenov, Tacev, Manolov… U Plovdivu je bilo rukometnih 6:5 za Velež, a golove su dali – Bajević 2, Karabeg, Bijedić, Međedović i Bingulac. U Mostaru je bilo ubjedljivo, čak 6:2, a strijelci su bili Bajević 2, Bingulac 3 i Horozer autogol. Ovo je ujedno i najveći rezultat i najveća ukupna pobjeda na 28 odigranih finala Balkanskog Kupa.

Dres Veleža te godine su nosili:

Marić, Bingulac, Mičić, Ledić, Kalajdžić, Đurasović, Karabeg, Bijedić, Bajević, Vladić, Međedović, Hrkač, Matijević, Slato, Šišić, Mulahasanović, Jakirović, Vukoje, Okuka, Skočajić, Lučić. Sa klupe do trofeja tim je predvodio velikan – Miloš Milutinović.

Svi pobjednici Balkanskog kupa

Beroe Stara Zagora je 4 puta bila osvajač, Slavija Sofija i Rapid Bukurešt 2 puta, dok su Fenerbahče, Panatinaikos, Olimpijakos, Panionios, Lokomotiva Sofija, Botev Plovdiv, Velež Mostar, Partizani Tirana, Radnički Niš, Akademik Sofija, Iraklis Solun, Steagul Brašov, Rijeka, Sportul Studencesk, Dinamo Zagreb, OFI Krit, Inter Sibinj, Sarijer, Edesaikos, i Samsunspor jednom bili osvajači ovog nekad prestižnog evropskog trofeja.

Na jedinstvenoj fotografiji vidimo ekipu Veleža koja je osvojila Balkanski kup. U gornjem redu s lijeva na desno stoje: Bingulac, Mulahasanović, Marić, Đurasović, Međedović, Kalajdžić; dok čuče – Okuka, Bijedić, Bajević, Vladić, Skočajić.

Mirsad Starčević/Sportske.ba

2123 Posjeta 1 Posjeta danas