KALIGRAFI

Kaligrafija(grčki –kaligraphia: kalos= lijepo,a graphein=pisati) jeste umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera,kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje.

U islamskoj umjetnosti posebno i značajno mjesto pripada kaligrafiji arapskog pisma.

Pored opće potrebe ukrašavanja i prepisivanja knjiga, što je naročito aktuelno do pojave štampe, kaligrafija dolazi do svog izražaja i u raznim drugim oblicima.

Riječ je, prije svega, o ukrašavanju kaligrafijom ploha i kamenih portala značajnih sakralnih i drugih objekata.

Posebna pažnja se zatim poklanjala ispisivanju i klesanju kamenih ploča postavljenih na najistaknutijem mjestu, obično nad portalom, a ploče obično sadrže podatke o vremenu podizanja i osnivačima pojedinih objekata.

Osobito su pak brojni epitafi na nišanima koje kaligrafi izvode u raznim varijantama arapskog pisma.

Kaligrafi se bave i izradom levhi( kraćih tekstova s ukrasima rađeni na papiru,drvetu i dr.) koje služe kao dekor zidnim plohama u unutrašnjosti građevina.

I pojedini dokumenti kaligrafski su ispisivani i ukrašavani kao,naprimjer,vakufname(zakladnice),idžazetname(diplome) i dr.

Kaligrafski izvedeni razni prigodni tekstovi prisutni su često i na raznim zanatskim rukotvorinama.

Zbog svega spomenutog, arapska kaligrafija se gajila i izučavala kao posebna disciplina.

Svaki kaligraf,hattat, nakon što bi se osposobio u pojedinim vrstama, varijantama,pisma dobio bi za to od svog učitelja i posebnu diplomu,koju bi kaligrafski izradio i ukrasio sam učenik kome se ona izdaje.

I u našim krajevima i danas su prisutna brojna djela poznatih i nepoznatih naših hattata, a ponegdje nailazimo i na diplome tih naših majstora kaligrafije.

 

Izvor:ZANATI,Obrtnička komora Kantona Sarajevo,SA 2013.

.

Subhanallah

Hadis

 

3239 Posjeta 1 Posjeta danas