Stari grad Ljubuški obnovom će zasjati u punoj ljepoti

Obnovom ovog vrijednog spomenika jedna od ljepših naših općina dobila bi novu turističku atrakciju.

Projektantska firma Studio Urbing iz Sarajeva izradila je za Općinu Ljubuški idejni projekt obnove Starog grada Ljubuški.

“Tvrđava herceg Stjepana Kosače je jedan od važnijih objekata kulturno-historijskog nasljeđa bosanskohercegovačke historije koji je pod zaštitom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ona se se sastoji od kula, bedema i tabija i može se svrstati na tri perioda izgradnje, rana srednjovjekovna, kasna srednjovjekovna i osmanska faza. Tvrđava obuhvata površinu od otprilike 3.500 metara kvadratnih”, kazali su za Klix.ba iz Urbinga.

Projektant navodi kako je na tvrđavi jasno vidljiv uticaj atmosferilija, zemljotresa i ostalih dešavanja proteklih stoljeća.

Potencijalna turistička atrakcija

“Na incijativu općine Ljubuški licencirana firma studio Urbing je projektovala Idejni projekt konsolidacije, konstruktivne sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije Starog grada Ljubuški – zona A tj. tvrđava Herceg Stjepana Kosače. Tvrđava je sačinjena od tri kule, od kojih se jedna naziva Herceguša, dva obora s bedemima, dvije tabije i dvije cisterne”, kazali su nam projektanti.

Revitalizacijom ovog vrijednog spomenika, Ljubuški bi uz prekrasne vodopade Kravice i Koćušu dobio i još jedan turistički dragulj. Za općinu koja je na pola puta od Mostara do Makarskog primorja, a graniči s Međugorjem, turizam nije samo šansa, već realnost.

Kako saznajmemo plan je da se obnovi pristupi stručno i sistematično, tvrđava će biti vraćena u orginalno stanje, a obnova će ići po fazama kako je išla i sama gradnja. Kvalitetano izvedena projektna dokumentacije omogućava apliciranje na razne evropske fondove i prekogranične saradnje, a moguća je i ralizacija u različitim fazama obuhvata.

Bogata historija

Stjepan Vukčić Kosača bio je veliki vojvoda i Hercegovina je po njemu dobila ime. Iako na spomen Kosače pomislimo na Stari grad iznad Blagaja, ne smijemo zaboraviti niti ovo vrijedno zdanje i nekad važan strateški objekat. Tvrđava iz petnaestog stoljeća nalazi se na vrhu brda Buturovice, odakle se pruža prekrasan pogled na ovaj vječno pogranični kraj.

Iako djeluje kao sjajna utvrda za odbranu zapadnih granica onoga što je nekad držao hercegovački velikaš, historija piše da je tvrđava nastala u vrijeme borbi Stjepana s vlastitim sinovima, knezovima Vladislavom i Vlatkom. Vladislav je 1452. godine prešao na stranu Dubrovačke republike, a Stjepan se sklonio u tvrđavu u Ljubuškom. Sin je potom probao zauzeti Ljubuški, ali mu to nije uspjelo.

Civitas Lublano ime je pod kojim se hercegova tvrđava u Ljubuškom navodi u seriji dokumenata i povelja aragonskog kralja Alfonsa V iz 1452. godine pa se ta godina smatra i godinom njenog nastanka. Desetak godina kasnije u ovaj kraj dolaze Osmanlije, kada 1463. godine prvi put osvajaju Ljubuški te utvrđenje u narednom periodu poprima zaista onaj, ranije navedeni, pogranični karakter.

Ugovor koji Turci 1503. godine potpisuju s Ugarima spominje Ljubuški kao pogranični grad koji ostaje pod njihovom vlašću. Tvrđava u Ljubuškom u vrijeme Osmanlija najviše se spominje u kontekstu Nesuh-age Vučjakovića, njenog dizdara. Nesuh-aga proširuje tvrđavu i u njoj gradi džamiju. Narednih više od tristo godina Ljubuški mijenja svoj administrativni okvir u carstvu, ali tvrđava na brdu sve do 1835. godine ne gubi svoj značaj.

1391 Posjeta 1 Posjeta danas