Ljubušak Sašenko Sadiković oduševio na izložbama inovacija u Poljskoj i Češkoj

Da su bh. inovatori genijalci i da prave čuda koja osvajaju svijet, pokazale su i dvije nedavne izložbe u Europi, gdje su naši predstavnici pobrali nagrade i oduševili stručne žirije.

 

Najnovija priznanja bh. inovatori su osvojili na izložbama u Katowicama i Trinecu, dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj, drugi u Češkoj.

Čak tri zlatne medalje dobio je Posušak Ivan Milićević, strojarski inžinjer, za inovaciju “injekcija bez vidljive igle”, zahvaljujući kojoj pacijent ne osjeća bol prilikom uboda igle niti ima strah od nje, jer je nevidljiva i njemu i liječniku.

Dvije je dobio od organizacijskih odbora, a treću od Politehničkog univerziteta u Bukureštu.

Vrijedno je istaći čime se rukovode na ovom Univerzitetu kada odabiru kome dodijeliti priznanje, a o čemu najbolje svjedoči sintagma: “Za izvanredno dostignuće u inovatorstvu, kroz posvećenost i upornu želju za pomicanjem granica u onome što može biti ostvareno putem znanosti i tehnologije”. Tu je i ne toliko poticajna koliko izazovna službena deviza Univerziteta: “Kroz trnje do zvijezda”.

Dvije zlatne medalje dobio je dr. sc. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za “nano-magnetički filter fluida”.

Zlatnu medalju bukureštanskog sveučilišta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi strojno ulje. Sadiković je dobio i srebrene medalje u oba grada.

Srebrene medalje u Poljskoj dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (naočale sa lećama bez okvira i bez krila za držanje na ušima) i Josip Gujić, Kakanj (držač za poravnavanje knjiga na policama), dok su u Češkoj nagrađeni brončanim medaljama.

Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je srebrenu medalju u Češkoj, a brončanu u Poljskoj, za “višečlanu spiralnu oprugu”.

Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine dobila je počasnu diplomu u Trinecu, zbog predstavljanja inovacija svojih članova na izložbi “Invent-Arena”.

Cjelokupni dojam izuzetne uspješnosti potvrđuje i činjenica da je Svjetsku federaciju inovatorskih orgnizacija (IFIA) predstavljao njen direktor Husein Hujić, koji obavlja dužnost generalnog sekretara bh. Asocijacije.

U ime bh. laureata, nagrade je u Katowicama preuzeo Predrag Kovač, stalni član Organizacijskog odbora izložbe u Trinecu

Povodom još jednog velikog uspjeha zadovoljstvo nastupom Asocijacije inovatora BiH izrazio je predsjednik Češke unije inovatora i racionalizatora Lukaš Zmekšal, priopćeno je iz ove asocijacije, prenosi Abc.ba

Izvor: Abc.ba, radio Ljubuski

1237 Posjeta 1 Posjeta danas