Odrzano tradicionalno Sijelo u Fejzinoj basci, 2018

Sinoc, 15. jula 2018 g. odrzano je tradicionalno Sijelo kod Fejze, na Gozulju, u Fejzinoj basci.
Ove noci je upriliceno i zvanicno otvorenje Bosnjackog kulturnog sentra, obnovljene Fejzine kafane, kiraethane – citaonice (citovnice po ljubuskom govoru).
Domacini i organizatori sijela su pripremili bogat program za ovu vecer. Program je nadahnuto vodio prof. Kemal Mahic koji je takodje odrzao pozdravni govor.
Sijelu su prisustvovali brojni ljubusaci iz Ljubuskog, kao i iz drugih gradova i dijaspore. Uvazeni gosti ove godine su bili: Nacelnik Opcine Ljubuski g. Nevenko Barbaric, Predsjednik OV g. Tihomir Kvesic, Nacelnik MUP Ljubuski i njegov zamjenik, zatim Harun ef. Macic, izaslanik Muftije Salema ef. Dedovica, imam Ibrahim Hodzic sa horom iz Capljine. Nastavnici muzicke skole iz Ljubuskog su izveli dvije sevdalinke na pocetku programa.
Obavljena je i prezentacija nove knjige dr. Halida Sadikovica “Ljubuski memento 1878 -1940”. Halidova knjiga je biser koji bi trebao svaki ljubusak da posjeduje. Zahvaljujemo dr. Halidu na upornosti i ustrajnosti da ovo djelo bude dostupno citateljima.

Ovogodisnja Arabeska, priznanje zasluznim ljubusacima, namjenjena je da se dodijeli dr. Halidu Sadikovicu. Nagrada ce biti urucena Halidu u Sarajevu uskoro.

 

Do kraja sijela, kasno u noc, prisutni su uzivali u muzickom programu u izvedbi muzicke grupe iz Mostara.

.

1774 Posjeta 1 Posjeta danas