promocija knjige “Bosanski ejalet u doba Bečkog rata”, autora Faruka Taslidže

U okviru kulturno-turističke manifestacije “Mostarsko ljeto 2018”, a u organizaciji Muzeja Hercegovine u Mostaru i Centra za kulturu Mostar održat će se promocija knjige ‘Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699)’, autora Faruka Taslidže.

Promocija knjige će biti održana u petak 17. augusta 2018. godine u Centru za kulturu Mostar u 20:00 sati.

Knjiga Faruka Taslidže “Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699)” tretira pitanje Bečkog rata (1683-1699), koji je značajna prekretnica u evropskoj historiji, ali i uzrok prelomnih događanja, kako u Bosanskom ejaletu, tako i cijelom Osmanskom carstvu.

Cilj autora bio je da na što objektivniji način prikaže sliku Bosanskog ejaleta iz doba tog sudbonosnog, šesnaestogodišnjeg rata. Analizom neobjavljenih i objavljenih historijskih izvora, te kritičkim sagledavanjem postojeće literature, sistematizirani su do sada manje poznati i potpuno nepoznati podaci koji se tiču osmanske Bosne iz posljednjih decenija XVII stoljeća.

Prema mišljenju recenzenata knjige, autor je uspio izvršiti postavljeni zadatak. Potpunije je sagledana osmanska vojna i upravna organizacija u Bosni tokom Bečkog rata. Uz to, izvršena je rekonstrukcija direktnog utjecaja dešavanja sa glavnog (ugarskog) fronta na ratne prilike u Bosanskom ejaletu.

Autor je svemu tome pristupio veoma seriozno vodeći se pozitivnim principima historiografije kao nauke. Cjelini teksta dao je vlastiti pečat, i u idejnom, i u prezentacijskom smislu. Zaključci do kojih je došao bazirani su na potpuno provjerenim historijskim činjenicama.

Knjiga “Bosanski ejalet u doba Bečkog rata (1683-1699)”, bez sumnje, značajan je doprinos historiografiji Bosne i Hercegovine osmanskog perioda.

mostarski.ba

902 Posjeta 1 Posjeta danas