Martina Mlinarević Sopta gostovala u Oslu

Martina Mlinarević Sopta gostovala je u Oslu u organizaciji «Preporoda», Kulturno Društvo Bošnjaka u Norveškoj – Bosnisk Kulturforening Preporod. Promocija knjige «Huzur» održana je u «Litteraturhuset». Sala je bila popunjena do posljednjeg mjesta i tražila se karta više. Tokom promocije razgovor s Matinom vodila je ljubušanka Sibila Gujić Bašić, uz prisustvo više ljubušaka sa boravkom u Norveškoj. Tokom boravka u Oslu Martina je posjetila i Ambasadu BiH i razgovarala s ambasadorom g. Nedimom Makarevićem, uručivši mu poklon, gravuru Starog mosta u Mostaru.

Najava Promocije:

Promocija knjige “Huzur”, Martina Mlinarević

Martina jedna od najpoznatijih spisateljica s prostora Balkana dolazi u Oslo predstaviti svoju najnoviju knjigu „Huzur“. Već u prvom tjednu nakon objave knjige «Huzur» obara sve rekorde prodaje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Martina je proglasena za “Licnost godine 2018.
U posljednje vrijeme fokus Martinina stvaralaštva je proživljavanje osobne borbe s izuzetno agresivnim karcinomom dojke, što joj je iz temelja promijenilo život, ali je i svojim stavom u novonastaloj situaciji promijenila odnos javnosti prema teškoj bolesti.
2013. kao jedina žena iz Bosne i Hercegovine bila je nominirana za najbolje novoobjavljeno poetsko djelo na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku “Slovo Makovo/Mak Dizdar, nagradu koju dodjeljuje Grad Sarajevo u saradnji sa Fondacijom Mak Dizdar, Udruženjem pisaca BiH te PEN Centrom BiH.
Mile Stojić, bosanskohercegovački književnik, kazao da je književnost Martine Mlinarević njemu vrlo bliska jer se ona obraća neposrednoj stvarnosti.
“Njena literatura amalgam je neobičnog dara i neobičnog nerva jer ona piše otvoreno i direktno, ali želi to transformirati u viši izraz. Ona je pravi pjesnik”, kazao je Stojić. “Radi se o jednom jedinstvenom i autentičnom opusu koji se izravno nastavlja direktno na onu najbolju liniju našeg pisanja u kojem su do sada uglavnom percipirali muškarci, a to je Šimić, Ujević, Šantić, Dizdar.“

Na norveškom:
Martina Mlinarevic er en av de mest kjente nåtids utgivere i Bosnia og Hercegovina. Martina er utdannet lærer i engelsk og engelsk litteratur og journalist.
Med sin siste bok “Huzur” oppnår utsalgsrekord den første uken etter utgivelsen både i hjemlandet og i nabolandet Kroatia. Martina er utnevnt som «Årets person 2018”. Ordet “huzur” er av tyrkisk opprinnelse som beskriver en harmonisk tilstand i kropp og sinn, og med sine omgivelser. Boken Huzur tar for seg skildringer av egen kamp mot brystkreft, utallige konfrontasjoner med menneskets verste frykter og den evige søken etter huzur. Martina er meddelsom og åpen om egne livserfaringer med og om aggressiv brystkreft. Med denne boken og sin fortellerstil har Martina hatt sterk påvirkning på forhold knyttet til brystkreft i det offentlige rom. Martina stiller seg kritisk til den sosiopolitiske utviklingen i hjemlandet, og har gitt en betydelig stor stemme om misnøye på vegne av sin generasjon og kommende generasjoner før og underveis i sin egen kamp mot kreft.
Martina besøker Oslo kun 2 uker etter en av mange operasjoner. En sterk, modig, skarp forfatter og utgiver vil trekke oss i en annerledes hverdag, som i morgen kan bli vår.

Narudžba knjiga u Norveškoj

Ukoliko želite da naručite knjige, obratite se direktno na broj telefona 95807371 (Sibila Gujić Bašić). Narudžba se prima do 25.02.2019. Dobit ćete potvrdu i rok uplate od Sibile. Isporuka bi trebala stići u toku marta.

Narudžba važi:

Knjiga “Huzur” kr 150

Komplet knjiga “Huzur, Ljetos i Neprocjenjivo” kr 300.

Odlomak iz knjige “Huzur”:

Šta ce reć narod – od svih bolesti, to je naša najteža dijagnoza.
Izboriti se s njom znači biti lišen jezivih, nametnutih okova, znači biti zagrcnut ljepotom neznanja šta će biti sutra. Ali bar znaš da će biti sutra.
I da si u Sutra svoj.
Jer kad dodje do rupa, zapamti, tek tada sam sebi ostaneš.
I zato je najbitnije kakav si svoj Ti, u konačnici, baš i jedino sebi.


“HUZUR “- MARTINA MLINAREVIĆ

Zahvaljujemo g.Fahri, Edhiji, Sibili, Ameli i Meliki na posuđenim fotografijama.

Martina u posjeti Ambasadi BiH u Norveškoj, sa ambasadorom g. Nedimom Makarevićem

Martina i Sibila

Martina i Edhija

Martina i Amela

Melika

2350 Posjeta 1 Posjeta danas