LOVOROV LIST(Laurus nobilis)

Lovorov list se u ishrani najčešće koristi kao začin,ali vjerovatno i ne razmišljate da ima i ljekovita svojstva.Od starih vremena se koristi kao lijek i začin za mnogobrojna jela.Hrani daje specifičnu notu,čineći je ukusnijom,pa ga kuhari često koriste.

Lovorov list se bere sa lovorovog drveta(Laurus nobilis),koje raste u Sredozemlju-Turskoj,Italiji,Španiji,Hrvatskoj,Bosni i Hercegovini,Hrvatskoj i Grčkoj.Listovi su debeli,mesnati i oštri pri vrhu,tamnozelene boje.Neke vrste lovorovog  drveta rastu u Indiji,a aroma njihovog lista pomalo vuče ka aromi cimeta i gotovo se ne koristi u Evropi.Također,postoji i kalifornijski lovor,čiji listovi imaju jaču aromu od mediteranskog,ali se ne koristi toliko puno.

U antičko doba lovorov list bio je sveta biljka,simbol slave,vojevanja i pobjede.Rimljani su pobjednike kitili lovorovim vijencima,kako u ratnim pohodima,tako i u gladijatorskim arenama.

U današnje vrijeme ovaj začin se nalazi u najbližem marketu,kao sušeni list.Često se stavlja u supe,čerbe,paprikaš,pikantna jela,turšiju,kao i u marinade za meso,živinu i ribu.Kuhari ga često prije korišćenja presaviju ili polome kako bi se aroma pojačala.Ukoliko se ne osjeća nikakav miris prilikom savijanja i lomljenja lista,izgubio je svoja svojstva,pa ga možete baciti.U jela se lovorov list stavlja pred kraj pripreme,dakle od pet do deset minuta ranije.

Najveći procenat(50%) lovorovog lista su aromatična ulja,a sadrži i nekoliko desetina drugih nutritivno vrijednih jedinjenja.Sadrži mikroelemente(selen,bakar),estre,vitamine i minerale od kojih najviše kalcija,mangana,fosfora,magnezija,cinka i gvožđa.

Energetska vrijednost svježeg lista lovor na 100 grama je 313 kcal.

Lovorovo lišće ima fitonocidno djelovanje,dakle,čuva lišće od raznih štetočina i truljenja.Neke studije rađene u Japanu potvrdile su da fitonocidi imaju pozitivne efekte i na ljude.Ako vam dosađuju razni insekti u kuhinji,upotrijebite sjeckani lovorov list.

Suhi lovorov list na zahtjeva naročiti vid čuvanja kada ga koristite za pripremu jela.Veoma je zahvalan jer se slaže sa mnogim namirnicama.Često se upotrebljava u mediteranskoj kuhinji koja je sinonim za zdrav način ishrane.

Suhi lovorov list možete čuvati i po dvije godine u staklenoj teglici,naravno,na tamnom mjestu.Izbjegavajte da ga držite u plastičnoj i papirnoj ambalaži jer može brže da izgubi svojstva i aromu.

Lovorov list dobro utiče na rad sistema za varenje,otklanja nadutost,potpomaže rad jetre i ojačava imunitet.Pomaže kod zarastanja rana,kod grčeva,uspostavlja normalan rad želuca,a pozitivno utiče i kod kamenja u bubrezima kao i dijareje i suhog kašlja.U pomenute svrhe se pije čaj od lovorovog lista.

Ulje lovorovog lista pozitivno utiče kod sinuzitisa i artroza.Ukoliko se koristi sa medom i sirćetom,pozitivno utiče kod smanjenja bolova u zglobovima i kod reume.Djeluje antibakterijski,a takođe pozitivno djeluje i na normalizaciju šećera kod dijabetičara.

Izvor:Politika(2018);Jasna Vujičić,nutricionista(www.nadijeti.com)

 

 

2050 Posjeta 1 Posjeta danas