Djetinjstvo, Admir Delalić

Djetinjstvo, to sretno doba u životu svakog čovjeka.

Odrastanje kao dio skupljanja iskustva, svakoga od nas formira kao ličnost. Pamtim samo lijepo; trčanje kroz mahalu, bezvezni improvizirani koš, kojeg su naše dječije ručice sklepale od svačega. Znam kako sam pravio igračke, pištolje, lukove i strijele, zmajeve, koji su za veliko čudo mogli da se vinu visoko, pod čisto hercegovačko nebo.Posebno pamtim Bajrame i naše opasne igre, kada smo pucali iz kutija od boje, onim garbitom. Uzmemo kutiju, konzervu, komad provrelog kreča, malo vode, i zatvorimo. Trenutak ekspolozije je uvijek bio poseban, a posebno onaj kada šibicom zapalimo na dnu garbitače, kako smo je kreativno zvali.

Imao sam svoje pustolovine, pećinu o kojoj sam maštao i hrabro istraživao – Rahina pećina. Za nju su pričali da ispod brda Butorovica postoji čitavo jezero. Braća i ja smo imali svoje ekspedicije, pripreme i odlaske u taj mračni svijet, pun šišmiša i vlage, strahovitih prolaza i sjena.

Niko nam nikada nije držao predavanja kako je opasno to što radimo za Bajrame, da ne trebamo ulaziti u pećinu, da je opasno napraviti luk i strijelu. Niko me nije ružio jer sam sklepao biciklo od nekoliko njih. Odrastao sam slobodno, proživljavao djetinjstvo kao vrijeme tajni, spoznaje i doživljaja.
Sve je u tome vrijeme bilo ljepše. Komšijine trešnje koje sam onako u inat krao, Ćerićevina, livada gdje sam dočekivao prve snjegove, sanjkao se i padao. Jednom sam čitavim tijelom udario u trešnju od rođaka Enesa, nakon što sam sletio niz zaleđenu livadu, na poklopcu od šporeta.
A čitava mahala zna kada sam nizbrdo jahao magarca, nakon što sam vlasnika izmolio da mi to dopusti. Bio sam ponosni jahač u akšam, dok se nisam slomio, preko magareće glave na strmu kaldrmu u mojoj mahalici.
Učio sam o životu kroz iskustvo – nije mi trebalo mnogo. I nije bilo mobitela, silne tehnologije i komunikacije. Znam kako smo pravili naše šatore, u njima pripremali hranu, razgovarali, maštali o svemu i svačemu, smišljali nove igre, nestašluke i bilo samo djeca.

Admir Delalić

Sokak sreće

SAMSUNG
2326 Posjeta 1 Posjeta danas