JABUKA-najbolji prirodni lijek

Jabuka je jedna od najzdravijih voćki i preporučuje se da pojedete barem jednu dnevno.Kada prirodna vlakna jabuke fermentiraju u debelom crijevu,dolazi do stvaranja jedinjenja koja pomažu u borbi protiv formiranja ćelija raka.

Jabuke su veoma bogat izvor rastvorivih vlakana koja usporavaju varenje i „ulazak“ glukoze u krvotok.Istraživanja su pokazala da žene koje jedu barem jednu jabuku dnevno imaju 28 posto manje šansi da razviju dijabetes u odnosu na žene koje ih ne jedu.

Prema istraživanjima,odrasli koji jedu barem dvije jabuke dnevno imaju manje šanse od razvoja hipertenzije,i to 37 posto u odnosu na one koji ih ne jedu.

Ove voćke sastoje se od vode i rastvorivih vlakana i nakon njihovog konzumiranja,vaš želudac će tražiti manje količine hrane.Žene koje jedu tri jabuke ili kruške dnevno lakše eliminiraju suvišne kilograme.

Svježa jabuka idealna je užina.Bogat je izvor flavonoida-antioksidanata koji sprječavaju nastanak srčanih oboljenja.Ipak,da biste imali koristi,jabuke morate jesti neoguljene.Sadrži veoma malo kalorija,ali je veoma bogata rastvorivim vlaknom koje pomaže u snižavanju lošeg holesterola koji oštećuje arterije.

U jabuci ima dosta vitamina C,sadrži i vitamine A,E,B1,B2,B6 i beta karoten.Sadrži i minerale kalij te kalcij,fosfor i željezo.Bogata je polifenolika-biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.

Za bolju probavu stručnjaci preporučuju da redovno jedete pečene ili kuhane jabuke ili kompot od jabuka,posebno zimi.Preporučljivo je nakon doručka i večere pojesti po dvije svježe jabuke.

Usto,već odavno jabuke nazivaju i prirodnom četkicom za zube,lako konzumiranje jabuke zube ne čisti,njeno gricjanje i žvakanje stimulira desni,a slast jabuke povećava proizvodnju pljuvačke,što smanjuje propadanje zuba snižavanjem bakterija u ustima.

 

Izvor:Avaz(Porodica i zdravlje)26.12.2018.

1231 Posjeta 1 Posjeta danas