Zahvaljujući konzulu sada smo u BiH, neizvjesnost je nestala, Jelena Sekarić

Grupa od 16 državljana BiH prije pet dana je doputovala iz Slovačke u svoju zemlju. Jedna od njih je i Jelena Šekarić koja je u razgovoru za Klix.ba opisala cijeli proces povratka, ali i razloge boravka u Slovačkoj.

Na početku razgovora, Jelena nam je pojasnila da je s kolegama, koji su se također s njom vratili iz Slovačke, u tu zemlju otišla preko agencije za traženje posla. Kako nam je rekla, tu su bili prijavljeni, radili dva mjeseca i očekivali su dobijanje radne dozvole, međutim, pandemija koronavirusa je sve promijenila.

“U Slovačkoj je nakon toga sve stopirano i mi smo dobili otkaz u firmi u kojoj smo radili. Ja sam bila u Slovačkoj Bistrici i kada smo ostali bez posla, nismo se uspjeli vratiti na vrijeme u BiH. Tražili smo prijevoz, ali su se granice već polako počele zatvarati”, započela je priču Jelena.

Dalje nam je pojasnila da je već tada bila zatvorena Mađarska granica i da su im javili da iz Slovenije i Hrvatske mogu izaći samo preko Austrije. Ionako tešku situaciju je dodatno otežalo to što nisu imali organizovan prijevoz da se vrate kućama tako da su se našli u bezizlaznoj situaciji.

Počasni konzul Munir Pašagić organizovao prijevoz za povratak u BiH

“Odmah smo se obratili ambasadi BiH u Slovačkoj i oni su nas uputili da se obratimo počasnom konzulu Muniru Muradifu Pašagiću i njemu smo se zvanično prvi put i obratili i nakon toga bili u čestom kontaktu s njim. On je s nama lijepo razgovarao i informisao nas je o svemu što se dešava u Slovačkoj i o mjerama koje su poduzete. Rekao nam je da je zabranjen povratak kućama, ali onda su napravili spisak svih nas koji se trebamo vratiti. I mislili smo zaista da ćemo ostati dugo u Slovačkoj sve dok se ne otvore granice i ne smiri situacija, međutim, imali smo sreće na kraju”, dodala je Jelena.

Izuzetno skroman čovjek kako ga opisuje naša sagovornica, počasni konzul Pašagić je organizovao prijevoz za sve državljane BiH, a kako nam je Jelena ispričala, snosio je i sve troškove povratka.

“Mi smo se bili baš obradovali kada su nam rekli da idemo kući i zaista smo zahvalni konzulu na svemu što je uradio za nas. Sve je organizovao i pitao je nas koji smo bili u Slovačkoj Bistrici da li možemo doći do Bratislave, naravno, mi smo pristali i onda smo nakon toga slovačkim minibusom krenuli prema BiH”, navela je naša sagovornica.

Jelena je na granici u Gradiškoj provela dva dana

Kako nam je dalje ispričala, na granici u Gradiškoj im je izmjerena temperatura i dobili su rješenje o karantinu, međutim, ona je ostala dva dana tu u tranzitnom prihvatilištu.

“To je zbog toga što smo odlazili kućama onako kako smo imali organizovan prijevoz. Moje kolege su otišle taj isti dan, a ja sam nakon dva dana provedenih na Gradiškoj. Sve to vrijeme je konzul kontaktirao sa mnom kako bi organizovao moj povratak kući. Zahvalni smo svi njemu i cijelom osoblju, ambasadorici, onda i našoj državi BiH koja je uprkos svim rizicima i brojnim ograničenjima dopustila da se vratimo, svi su bili puni razumijevanja”, dodala je Jelena,

Po povratku u rodnu Foču, Jelena je smještena u karantin u objekt koji je za to namijenjen i tu je već tri dana. Kako nam je kazala, nakon 14 dana provedenih u karantinu bi trebala ići kući.

“Ovdje su svi ljudi veoma ljubazni prema nama, imamo sve uslove obezbijeđene i svakodnevno nas obilaze i imamo nadzor medicinskih radnika. Sreća je da se u karantin ubrajaju i dva dana koja sam provela na granici u Gradiškoj. Nisam još testirana na koronavirus, ali su rekli da će se i to obaviti za koji dan, tako da se iskreno nadam da će ovo sve ubrzo proći i da ću ubrzo ići kući”, dodala je Jelena.

U tuđem svijetu se teško nositi s pandemijom

Nakon što je prešla granicu i ušla u BiH, Jelena se lakše počela nositi s trenutnom situacijom. Kako nam je kazala, najbitnije joj je bilo da je u svojoj državi jer se u tuđem svijetu teško boriti s ovako teškom situacijom kao što je pandemija.

“Nedostajala mi je porodica, stalno sam razmišljala o roditeljima, da li su dobro, a opet s druge strane, bila sam potpuno izgubljena u Slovačkoj kada je počela pandemija koronavirusa jer nisam znala koliko će dugo ta situacija trajati i kada ću moći doći kući. Sve se dodatno pogoršalo kada sam ostala bez posla”, rekla nam je.

O daljnjim planovima Jelena nije imala mnogo toga za reći, jer kako kaže, sada se živi sasvim drugačijim životom. Međutim, ostanak u BiH je upitan kada se smiri situacija s pandemijom jer će, kako je dodala, posao tražiti ponovo u inostranstvu.

“Ovdje živim s roditeljima, nisam osnovala porodicu, a do zaposlenja je zaista teško doći. Neizmjerno volim našu državu, ali u njoj nažalost nemam perspektivu. Još razmišljam šta nakon svega ovoga, trenutno mi je jedina želja da sve ovo prođe i da budemo dobro, a nakon toga planiram možda ponovo otići u Slovačku ili u neku drugu zemlju u kojoj ću naći zaposlenje”, istakla je.

Na kraju razgovora Jelena je pozvala sve građane da budu disciplinovani i solidarni u ovakvoj situaciji. Kako je dodala, karantin je nešto što se mora izdržati i da svi trebaju shvatiti da je to mjera koja je donesena da bi se zaštitilo zdravlje.

 

“Sve se procedure moraju poštovati i to je sasvim normalno jer samim time postajemo odgovorni i prema sebi i drugima, a to je veoma bitno kako bi se ova pandemija suzbila i nakon toga ponovo živjeli normalnim životom.

Klix.ba

Prijedlog: Ahmed Mahić

 

931 Posjeta 1 Posjeta danas