FINALISTKINJE NAGRADE “MAK DIZDAR”

Žiri je odlučio! Ovogodišnja nagrada “Mak Dizdar” ide u ruke jedne mlade pjesnikinje!

Stručni žiri u sastavu dr.sc. Alija Pirić (predsjedavajući), dr.sc. Dubravka Bogutovac i Darko Cvijetić izabrali su tri najbolja rukopisa:

 Azemina Krehić, “Arheologija tijela”
 Sara Kopeczky Bajić, “Kamen, školjka, papir”
– Vladana Perlić, “Kako su me vanzemaljci ubijedili da taj patrijarhat i nije nešto”

Pobjednicu ovogodišnjeg konkursa ćemo proglasiti nakon svečanog otvorenja festivala, 24.7.2020 godine, u Stocu.

Čestitamo finalistkinjama, a svim mladim pjesnicima i pjesnikinjama koji su učestovali na konkursu zahvaljujemo od !

Pišite i dalje i šaljite nam svoje rukopise!

Azemina Krehić iz Ljubuškog, rođena je u oktobru 1992. u Metkoviću. Završila je srednju školu u Kaknju, potom je odlučila upisati  Pravni fakultet. Dobitnica je više regionalnih nagrada za svoju poeziju, među kojima je i prva nagrada za pjesmu „Arheološki vodič kroz sjećanja“ u Novom Sadu. Pohvalu za kreativni doprinos manifestaciji  dobila je 2017. na međunarodnim književnim susretima u Sarajevu. Zastupljena je na brojnim portalima u Bosni i Hercegovini, i regionu, ali i časopisima; časopis za filozofiju i gnozu „ Živa Baština“, beogradskom „Zvezdanom kolodvoru“ i  dr. Azeminina poema „San“ prevedena na francuski jezik ušla je u izbor deset najboljih pjesama internacionalnog festivala poezije i književnosti „Castello di Duino“ u Italiji, 2019.godine. Zastupljena je i u mnogim međunarodnim zbornicima poezije. Bavi se volonterskim radom, organiziranjem književnih večeri i susreta, povremeno piše osvrte na poetska i književna djela. Učesnica je i naučnih skupova. Neke njene pjesme su prevedene na francuski, engleski i arapski jezik.

Sara Kopeczky Bajić (1992) piše stvarnosnu i spekulativnu prozu. Priče su joj objavljene u časopisima, zbornicima i na portalima u zemlji i inozemstvu, između ostalog i na: Književnost uživo, Info zona, Kritična masa, Kultipraktik, Časopis Kvaka, Časopis Mogućnosti, ZiN Daily, PS-Portal, Libartes, The Split Mind (čija je bila i urednica). Više puta ušla u izbor za nagradu Prozak. Osvojila drugo mjesto na natječaju za kratku priču Zlatko Tomičić. Osvojila prvo mjesto na natječaju Ulaznica. Osvojila nagradu Trećeg Trga u kategoriji prve knjige proze.

Vladana Perlić (1995, Banja Luka) diplomirana je profesorica francuskog jezika i književnosti. Za rukopis „Kucanje na vrata kule“, dobila je nagradu „Novica Tadić“ za 2020. godinu, bila je finalistkinja konkursa Trećeg Trga 2020, SKC-a iz Kragujevca 2020. i dobila drugu nagradu na konkursu „Slovo Gorčina“ u Stocu za 2018. godinu. Pobjednica je Prvog pjesničkog konkursa za najbolju studentsku poeziju Univerziteta u Banjoj Luci, kao i pjesničkog konkursa „Vrijeme (bez) utopije“ 2019. Poezija joj je prevođena na francuski, njemački, engleski, mađarski, poljski i hindi.

Slovo Gorčina.ba

Udruženje građana “Slovo Gorčina” osnovano je 2012. godine s prvenstvenim ciljem redovne organizacije Festivala kulture “Slovo Gorčina”, ali i učešća u drugim projektima i aktivostima koje za cilj imaju afirmaciju i promociju lika i djela Maka Dizdara te kulturno-historijskog naslijeđa stolačkog kraja i cjelokupne Bosne i Hercegovine.

Festival kulture Slovo Gorčina se održava od 1971. godine u Stocu i na nekropoli stećaka Radimlja. Slovo Gorčina je festival koji nudi priliku za okupljanje sa sadržajima koji mogu biti i poezija, i muzika, i slika, i film, i filozofija, i historija i svi drugi mediji ljudskog duha.

1216 Posjeta 1 Posjeta danas